Ameland is één van de mooiste plekjes van Nederland en heeft alles te bieden voor de perfecte huwelijksdag. Bij het plannen van uw huwelijksdag komt heel wat kijken. Wij helpen u graag op weg.

1. Laat u informeren over de mogelijkheden

Er is veel mogelijk als u wilt trouwen op Ameland, maar er zijn wel dingen die voor u belangrijk zijn om te weten. Wij raden u aan de informatie op deze website goed door te nemen en altijd even contact met ons op te nemen, zodat u bij het plannen van uw huwelijksdag niet voor verrassingen komt te staan.

Woont u niet in Nederland en overweegt u om op Ameland te trouwen? Dan is het van belang om te weten dat u uitsluitend in Nederland kunt trouwen indien tenminste één van de aanstaande echtgenoten Nederlander is of indien u beiden in Nederland woont en staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen.

Wilt u meer informatie of heeft u specifieke wensen of vragen? Dan kunt u contact opnemen met de gemeente Ameland via telefoonnummer (0519) 555 555. 

2. Datum en locatie reserveren

Neem voor het reserveren van een trouwlocatie en een huwelijksdatum contact op met de gemeente en met de eigenaar of exploitant van de trouwlocatie. Een huwelijk voltrekken kan op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag of zaterdag op een tijd tussen 09.00 en 12.00 uur en tussen 13.00 en 16.00 uur. 

  • Wilt u trouwen in het gemeentehuis of in de Oerdhut? Dan kunt u een huwelijksdatum reserveren bij de gemeente Ameland:
  • Wilt u op een andere locatie trouwen? Dan reserveert u rechtstreeks bij de exploitant. De exploitant kan extra kosten in rekening brengen. Hierover maakt u zelf afspraken met de exploitant. Het is van belang dat u spoedig daarna de datum doorgeeft aan ons. 

3. Voorkeur trouwambtenaar aangeven

Als u contact heeft met de gemeente over uw trouwdag en trouwlocatie, dan kunt u ook een voorkeur aangeven voor een trouwambtenaar.

  • Speciaal voor het voltrekken van huwelijken zijn buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand (trouwambtenaren) aangesteld. Bij de huwelijksaangifte geeft u door wie u uw huwelijk wilt laten voltrekken. Wij controleren de beschikbaarheid van de trouwambtenaar van uw keuze.
  • Wilt u uw eigen trouwambtenaar (uit een andere gemeente) meenemen? Dat kan als deze persoon werkzaam is als trouwambtenaar in een andere gemeente. Er zijn kosten verbonden aan een aanvraag voor het eenmalig benoemen van een trouwambtenaar uit een andere gemeente. 

Vraag een eenmalige benoeming aan

De trouwambtenaar die het huwelijk voltrekt houdt een korte toespraak. Stelt u geen prijs op een toespraak? Dan wordt u verzocht dat tijdig door te geven. 

4. Huwelijksmelding doen

Van uw voornemen om te trouwen moet u officieel melding doen bij de gemeente. Dit doet u minstens twee weken en maximaal één jaar voor de trouw- of geregistreerd partnerschapsdatum. 

Melding doen

5. Overige huwelijksvoorbereidingen

Als u eenmaal met de gemeente bovenstaande zaken heeft geregeld, dan kunt u aan de slag met de verdere huwelijksvoorbereidingen. Uw grote dag vult u uiteraard helemaal naar eigen smaak in. We wensen u veel plezier bij het plannen van de mooiste dag van uw leven!