Mooie, schone en veilige stranden. Dat vinden we op Ameland heel belangrijk en dat wordt ook gewaardeerd. Ameland mag zich al jaren één van de schoonste stranden van Nederland noemen met een waardering van 4 sterren in de Schoonste Strand van Nederland-verkiezing, Ameland mag al tientallen jaren de Blauwe Vlag voor schone en veilige stranden voeren en is bekroond met de Quality Coast Award.

Strandbewaking

Een dagje naar het strand en de zee is leuk, maar houd er rekening mee dat de zee altijd in beweging is. Weet wat u moet doen als u in een gevaarlijke situatie terechtkomt. Lees de informatie in deze folder goed door en laat u voorlichten door de strandwachten bij de badstranden. In het hoogseizoen bewaken de strandwachten dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur de badstranden van Hollum, Nes en Buren en het strand van Ballum. Zwemmen is altijd voor eigen risico.

In deze folder vindt u informatie en adviezen over zwemmen en baden. De folder is beschikbaar in de Nederlandse, Duitse en Engelse taal en is te verkrijgen bij VVV Ameland.

Samen houden we onze stranden schoon

Vanuit de gemeente Ameland zetten we ons hiervoor in en dat kunnen we met 27 kilometer aan strand natuurlijk niet zonder de hulp en inzet van vele vrijwilligers. Dat doen we met elkaar!

  • Strandexploitanten maken zomers iedere dag de badstranden schoon in opdracht van de gemeente Ameland. Verder wordt het strand dagelijks machinaal schoon gehouden. De afvalbakken nabij de overige strandopgangen worden, ook buiten het seizoen, regelmatig geleegd door de gemeente Ameland.
  • In de buitengebieden zijn containers geplaatst voor aangespoeld afval (netten, touw, plastic, glas etc.) 
  • In de voorjaarsvakantie worden er strandschoonmaakacties georganiseerd.
  • Begin juni vindt er een strandschoonmaakactie van de Juttersvereniging.Ameland en vrijwilligers plaats.
  • Medio juli is er een strandschoonmaakactie van gemeente Ameland, Rijkswaterstaat, het Wetterskip en 't Fryske Gea.
  • Ook scholen houden regelmatig strandschoonmaakacties. Op scholen wordt daarnaast voorlichting gegeven over de hoeveelheden zwerfafval en de aanpak daarvan.
  • In de zomer is het driedaagse Madnes festival waarbij op de laatste dag een verloting wordt gehouden. Mensen kunnen een afvalzak halen en bij elke ingeleverde volle zak met afval krijgen ze een lot en maken kans op prijzen.
  • Voor het project Fishing for Litter worden zogenaamde big-bags aan boord van vissersschepen geplaatst voor het afval dat uit zee wordt gevist. Op die manier wordt voorkomen dat afval terug in zee wordt gegooid. Maar niet alleen de vissers hebben te maken met afval uit zee; in de kustgemeenten spoelt het afval aan op de stranden. Daarom zijn wij in juni 2007 ook het project op Ameland gestart. De juttersvereniging van Ameland houdt het strand schoon door dit aangespoelde afval op te halen. De gemeente Ameland stelt, als KIMO-lid, het materiaal beschikbaar waarmee de jutters het strand kunnen opruimen. De toeristen reageren enthousiast op dit initiatief en helpen vaak mee het afval te verzamelen.
  • Uitdelen van de Nederland Schoon tassen bij de strandpaviljoens. Zo wordt een vervoermiddel van spullen naar het strand hergebruikt als vervoermiddel van afval naar de afvalbakken.

Blauwe Vlag

Het strand van Buren, Nes en Hollum mag al tientallen jaren de Blauwe Vlag voeren en is daarin uniek in Friesland. 
Sinds 16 mei 2024 is strand Ballum, na zo'n twintig jaar ook weer bekroond. Door natuurlijke veranderingen voldeed strand Ballum niet aan de veiligheidseisen. Inmiddels is de situatie op het strand en in het water wel veilig en mag de vlag weer in top. 

De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding voor stranden en jachthavens die voldoen aan zeer hoge kwaliteitseisen op gebied van waterkwaliteit, veiligheid, educatie en aanwezige voorzieningen. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor goede stranden, veilig en schoon zwemwater en schone en veilige jachthavens. 

Blauwe Vlaggen

4 sterren strand 

Het strand van Ameland is schoon en veilig. Ameland wordt beoordeeld met 4 sterren in de Schoonste Strand van Nederland-verkiezing.

Strandverkiezing

Quality Coast Award

Ameland heeft als toeristische bestemming de gouden QualityCoast Award in de wacht gesleept. Ameland is door de internationale jury geroemd om haar ambitie om een duurzaam, zelfvoorzienend eiland te zijn, om de sterke lokale identiteit en cultuur die tot uitdrukking komt in de vele evenementen en festivals en om de goede informatievoorziening richting (internationale) gasten.

De QualityCoast Award is een Europees keurmerk voor duurzaamheid van kustgemeenten en wordt door een internationale jury uitgereikt aan kustplaatsen die bijzondere inspanningen leveren op het gebied van toerisme en milieuzorg. Daarbij moet de gemeente het behoud van natuur en landschap, eigen identiteit en cultureel erfgoed hoog in het vaandel hebben staan. 

Quality Coast