Gemeentehuis

Het gemeentehuis aan de Jelmeraweg 1 in Ballum is in 1975 gebouwd op de plek waar eerst het Camminghaslot heeft gestaan. De lokale VVV kocht toen het oude gemeentehuis in Nes. Het gemeentehuis is enkele keren verbouwd. In 1983 is er een stuk bijgekomen omdat er meer ruimte nodig was. De afdeling Werken van de gemeente Ameland zat toen nog steeds in Nes op de locatie van de huidige brandweerkazerne en pas in 1996 bij de tweede verbouwing is ook deze afdeling verhuisd, naar de Ballumerbocht.

Schilderij van Koninklijke familie

Het muurgrote schilderij van de Koninklijke familie dat in de raadzaal van het gemeentehuis in Ballum hangt, is een geschenk van de lezers en lezeressen van weekblad Libelle aan Koningin Juliana en Prins Bernhard ter ere van hun 40-jarig huwelijksfeest op 7 januari 1977. Het schilderij is gemaakt door striptekenaar en schilder Jan Kruis, in opdracht van Libelle, en is echt een blikvanger in de raadzaal met afmetingen van ruim drie bij vijf meter.

Het Koninklijk paar schonk het schilderij aan de gemeente Ameland, vanwege de band die de Oranjes hebben met Ameland. Koningin Juliana was toen Erf- en Vrijvrouwe van Ameland. Een titel die zij op 30 april 1980 heeft doorgegeven aan Koningin Beatrix. Sinds de troonswisseling op 30 april 2013 draagt Koning Willem-Alexander de titel Erf- en Vrijheer van Ameland.

Band met Oranjes

De band tussen de Koninklijke familie en Ameland is ruim driehonderd jaar begonnen. De moeder van Johan Willem Friso, Amalia van Anholt-Dessau kocht op 24 mei 1704 het eiland Ameland voor fl. 180.000,-. Ameland was een onafhankelijke Heerlijkheid, maar doordat de laatste telg uit de adellijke familie van Cammingha uitstierf in 1681 werd dit eiland verkocht.  De verkoop werd geattesteerd (bekrachtigd) door Hare Hoogheid Amalia en zij onderschreef dat de erfheerlijkheid Ameland was verkocht aan Johan Willem Friso. De titel Erf- en Vrijvrouwe of Erf- en Vrijheer van Ameland gaat mee van koning(in) op koning(in).

schilderij