Vandaag, op woensdag 10 mei, bezochten koning Willem-Alexander en koningin Maxima - als onderdeel van hun tweedaagse streekbezoek aan de Waddeneilanden - verschillende locaties op Ameland. Het bezoek stond in het teken van toekomstbestendig ondernemen en goed wonen en leven op de Waddeneilanden. Gisteren, op dinsdag 9 mei, stonden Texel, Vlieland en Terschelling al op het programma. Na het bezoek aan Ameland deden ze Schiermonnikoog aan.

Bereikbaarheid, natuur en toerisme

Het bezoek aan Ameland startte in de terminal van de veerdienst in de haven van Nes, waar met verschillende vertegenwoordigers over de bereikbaarheid van het eiland werd gesproken.

Daarnaast ging het Koninklijk Paar bij de werkplaats van Staatsbosbeheer in Nes in gesprek met zeven terreinbeheerders van Ameland over de druk op de balans tussen recreatie en natuurbehoud.

Tot slot spraken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in Hotel Nobel in Ballum met vertegenwoordigers van de toeristische sector over onder andere de consequenties van het groeiende aantal toeristen op het eiland.

Geslaagd bezoek

Aan het einde van het bezoek haalde Koning Willem-Alexander zijn titel als Erf- en Vrijheer van Ameland aan en benadrukte heel graag op Ameland te vertoeven. Ook bedankte de koning alle aanwezigen, waarna het Koninklijk Paar vertrok naar Schiermonnikoog voor het laatste onderdeel van het streekbezoek.

Burgemeester Leo Pieter Stoel blikt tevreden terug op het bezoek: “We kijken terug op een geslaagd en informatief bezoek, waarbij we het Koninklijk Paar mee hebben kunnen nemen in een aantal belangrijke aspecten voor de leefbaarheid op een Waddeneiland. We waren heel blij met hun komst”.