U kunt iemand anders vragen om voor u te stemmen bij de verkiezing voor het Europees Parlement op donderdag 6 juni. Bijvoorbeeld omdat u ziek bent of op vakantie in het buitenland. Iemand anders voor u laten stemmen, heet machtigen. U vertelt de persoon die voor u stemt, op wie u wilt stemmen.

U vraagt een andere kiezer voor u te stemmen door een volmacht af te geven. Dit kan op twee manieren:

  1. Vul de achterkant van de stempas in, plaats uw handtekening en geef de stempas aan de andere kiezer samen met een kopie van uw identiteitsbewijs. De andere kiezer woont in dezelfde gemeente en gaat zelf ook stemmen. Deze kiezer mag maximaal twee volmachten aannemen;
  2. U laat iemand anders voor u stemmen die niet in de gemeente Ameland woont, maar wel een stempas heeft voor de Europees Parlementsverkiezing. Hiervoor moet u  een formulier invullen dat u kunt aanvragen bij Burgerzaken of kunt downloaden via de website van de gemeente. De schriftelijke aanvraag moet uiterlijk 3 juni 2024 door de gemeente zijn ontvangen. De andere kiezer ontvangt een volmachtbewijs en hoeft geen kopie van een identiteitsbewijs van u te laten zien. 

Iemand machtigen