Vlaggen voor bevrijding

Bevrijdingsvlag

Datum:   tot en met

Locatie:  Op Ameland

Vanaf dinsdag 6 mei vlagt Ameland een maand lang, tot en met 6 juni (D-day) met de bevrijdingsvlag. Op maandag 5 mei vlaggen we op Ameland gewoon met de Nederlandse driekleur.

De bevrijdingsvlag is speciaal voor de 80-jarige bevrijding van Ameland ontworpen naar idee van een aantal enthousiaste Amelanders. Uitgangspunt voor het ontwerp van de bevrijdingsvlag van Ameland zijn een speld en een sigarettenkoker; de enige tastbare objecten die aan de bevrijding van 3 juni 1945 doen herinneren. De Amerikaanse vlag is vervangen door de Engelse vlag, omdat Ameland bevrijd is door Canadese- en Engelse militairen. De eerste editie van de bevrijdingsvlag verscheen in 2020, voor de 75-jarige bevrijding. Ter ere van de 80-jarige bevrijding is er in de zelfde trant als 2020, een opvolger gemaakt. Nu zonder 80 en dus, meerdere jaren te gebruiken.

Meer informatie en verkoop bevrijdingsvlag

Er is nog een beperkt aantal mast- en gevelvlaggen verkrijgbaar van de bevrijdingsvlag. Geïnteresseerden kunnen via pj.borsch@gmail.com contact opnemen o.v.v. naam, adres, telefoonnummer en mailadres of neem een kijkje op de Facebookpagina Ameland 80 jaar vrij.

Het verhaal achter de vlag

De bevrijdingsvlag van Ameland – een vlag met een verhaal

AMELAND – In het kader van de viering van 80 jaar bevrijding Ameland in 2025 wappert hij vanaf 6 mei tot en met D-day op 6 juni weer overal op het eiland: de Amelander bevrijdingsvlag. Wat begon als een lokaal initiatief in de aanloop naar het 75-jarig jubileum in 2020, is uitgegroeid tot een blijvend symbool van vrijheid, verbondenheid en eilandgeschiedenis. Pieter Jan Borsch, één van de initiatiefnemers van de vlag, blikt terug én vooruit.

Pieter Jan, hoe is het idee voor een eigen bevrijdingsvlag ontstaan?
"In 2019 kwamen we met een werkgroep – met mensen van de gemeente, dorpsbelangen, musea en amateurhistorici – regelmatig bij elkaar om de viering van 75 jaar bevrijding op Ameland voor te bereiden. Naast het programma wilden we ook iets blijvends creëren. Zo ontstond het idee voor een speciale bevrijdingsvlag."

Waar haalde jullie de inspiratie vandaan voor het ontwerp?
"Het ontwerp is geïnspireerd op een bijzondere speld van Egbert ten Zeldam, een oud-marinier uit de Eerste Wereldoorlog die in Hollum woonde. Op die speld stonden de Britse, Amerikaanse en Nederlandse vlag. Omdat Ameland door de Engelsen en Canadezen is bevrijd, hebben we in ons ontwerp de Amerikaanse vlag vervangen door de Canadese en de Nederlandse vlag door de Amelander vlag. Die speld kwam na het overlijden van Joekje Visser, waar Egbert ten Zeldam bij in huis woonde, in 2002 tevoorschijn en is geschonken aan de Amelander Musea."

En toen kwam corona…
"Ja, eind maart 2020 werd alles afgeblazen. De festiviteiten konden niet doorgaan en daarmee leek ook het vlaggenplan te verdwijnen. Maar samen met Jan Botte Wijnberg en onze partners besloten we: als we 100 vlaggen verkocht krijgen, dan gaan we ervoor. Dat lukte verrassend snel, en uiteindelijk zijn er zo’n 350 vlaggen besteld."

Wanneer werden de vlaggen voor het eerst gehesen?
"Op 6 mei 2020 kleurde Ameland lichtblauw. Overal wapperde de vlag. De eerste werd op 26 april uitgereikt aan de toen 92-jarige mevrouw Willy Elgersma-Walda in Nes, dochter van de eerste naoorlogse burgemeester Roel Walda. In Hollum hesen we samen met Wim de Boer, een oud-verzetsman van 97, de vlag bij verzorgingshuis De Stelp."

En nu, vijf jaar later, is de vlag terug. Wat is er veranderd?
"Voor de 80-jarige herdenking wilden we een tijdloze vlag, zonder jaartal. Tijdens onze maandelijkse vergaderingen – waarin ook de scholen, musea en andere organisaties vertegenwoordigd zijn – is democratisch besloten welke tekst en kleuren er dit keer op moesten komen. De vlag is weer enthousiast ontvangen: er zijn zo’n 230 nieuwe exemplaren verspreid."

Doen de kinderen ook mee?
"Zeker. Voor de basisschoolleerlingen zijn zwaaivlaggetjes gemaakt, en ook bewoners van woonzorgcentrum Ambla krijgen een vlag. Op 6 mei zal de oudste bewoner, Aagje de Boer-van der Laag van 101 jaar, samen met ons de vlag hijsen."

Tot slot, u noemde eerder vier initiatiefnemers, maar nu zijn jullie met drie?
"Dat klopt. In 2021 is Hieke van der Laag, partner van Jan Botte Wijnberg, overleden op 66-jarige leeftijd. We missen haar nog steeds, ook in dit project. Maar we zetten het voort in haar geest."