Informatie en hulp voor ondernemers

De overheid helpt ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis. Er zijn regelingen van kracht waar je als zzp’er of mkb’er gebruik van kunt maken, op korte en langere termijn. Werkgevers en ondernemers kunnen bij verschillende instanties terecht voor informatie, hulp en financiële steun. Met dit overzicht van regelingen en instanties helpen wij u graag op weg.

Algemene vragen

Op de websites van de Rijksoverheid en van de Kamer van Koophandel vindt u informatie en veelgestelde vragen over het coronavirus voor werkgevers en ondernemers:

Ook veel banken hebben een informatiepagina voor ondernemers. Hier vindt u een overzicht.

Met specifieke ondernemersvragen naar aanleiding van de coronamaatregelen kunt u ook bellen met het KvK Coronaloket: telefoonnummer 0800-2117 (op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur).

Aanvullende informatie over de TOZO-regeling

De gemeentelijke regeling Bijstand Besluit Zelfstandigen (BBZ) en de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (TOZO) worden namens de gemeente Ameland uitgevoerd door het Bureau Zelfstandigen Friesland (BZF).

Zelfstandigen die als gevolg van de coronamaatregelen in financiële problemen komen, kunnen bij het BZF een bedrag aanvragen voor levensonderhoud. Daarnaast kan het BZF ook een krediet beschikbaar stellen in geval van directe liquiditeitsproblemen i.v.m. de coronamaatregelen. Dit krediet moet wellicht op termijn terugbetaald worden. Ook VOF's en BV's kunnen een aanvraag doen (in het geval van een BV gaat het dan om de DGA met meer dan 51% van de aandelen en de zeggenschap).

Heeft u vragen of heeft u hulp nodig bij het aanvragen? Dan kunt u contact opnemen met Harmen Wijnberg van de gemeente Ameland via telefoonnummer (0519) 555 574.

Uitstel gemeentelijke belastingen

De gemeente Ameland begrijpt dat in deze coronaperiode soms coulance nodig is bij de inning van belastingen. Voor alle gemeentelijke belastingen, met uitzondering van leges, is het mogelijk uitstel van betaling aan te vragen. Voor het aanvragen van uitstel kunt u contact opnemen met Gribbert Bakker, kassier bij de gemeente Ameland. Hij kan uw aanvraag beoordelen en ook administratief verwerken. U kunt hem bereiken via telefoonnummer (0519) 555 555 en via belastingen@ameland.nl