Wat is het?

Reizen gaat gepaard met de uitstoot van CO2. Dat geldt ook voor het reizen met de veerdienst, zolang de schepen nog varen op fossiele brandstof. Om de CO2-uitstoot van het reizen met de veerdienst te compenseren, heeft Wagenborg Passagiersdiensten in 2019 een compensatiefonds in het leven geroepen. Passagiers van de veerdiensten naar Schiermonnikoog en Ameland hebben de keuze om een vrijwillige toeslag te betalen en daarmee te helpen de uitstoot van hun overtocht te compenseren. Wagenborg garandeert een budget van 30.000 euro per jaar.

De reizigers kiezen

Nieuw dit jaar is dat reizigers in het bestelproces zelf kunnen kiezen aan welk project ze willen doneren en hoeveel. Via de website www.wpd.nl/co2compensatiefonds. kan men meer informatie vinden over de projecten waaraan gedoneerd kan worden.

Direct regelen

De voorstellen voor een bijdrage uit het CO2-compensatiefonds kunnen vanaf 2023 het gehele jaar door worden ingediend.

Hoe werkt het?

De beoordelingscommissie beoordeelt de aanvraag en kijkt onder meer naar de CO2-reductie, de kosten, de mate van innovatie, de looptijd, het draagvlak onder de bevolking, de zichtbaarheid van het project, de haalbaarheid en de risico’s. De beoordeling vindt binnen een maand na indienen plaats. De toekenningen worden zo snel mogelijk bekend gemaakt aan de aanvragers. Het bedrag dat de commissie toekent aan een aanvraag kan afwijken van het bedrag dat wordt gevraagd.