Ameland kijkt terug op twee maanden herdenking: 80 jaar bevrijding

In de periode van 1 mei tot 1 juli stond Ameland uitgebreid stil bij de bevrijding van het eiland, dit jaar precies 80 jaar geleden. Met een gevarieerd programma van herdenkingen, educatieve projecten en culturele activiteiten werd de bevrijding op 3 juni 1945 herdacht én gevierd.

Veel belangstelling voor breed programma

De herdenkingsperiode ging van start op 1 mei met de opening van een thematische fietstocht langs de bunkerstellingen op het eiland, onderdeel van de voormalige Atlantikwall. Op 5 mei arriveerde het bevrijdingsvuur op Ameland, gebracht door een sportief team. De jeugd verspreidde het vuur verder over het eiland. Diezelfde dag trok een feestelijke bevrijdingsoptocht door de dorpen.

Gedurende de twee maanden volgden uiteenlopende activiteiten, waaronder:

  • vertellingen, educatieve schoolprojecten en rondleidingen
  • fietstochten langs herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog
  • het hijsen van de Amelander Bevrijdingsvlag
  • muzikale optredens door lokale koren en verenigingen
  • de landelijke Bunkerdag
  • het bezoek van de Commissaris van de Koning op 3 juni 2025
  • en de indrukwekkende locatievoorstelling Oorlogstranen op Ameland

De activiteiten trokken veel belangstelling van eilanders, bezoekers en nabestaanden. Zowel het herdenken van het verleden als het vieren van de vrijheid stonden centraal.

Succes smaakt naar meer

Hoewel het officiële programma eind juni werd afgerond, blijven enkele onderdelen vanwege hun succes nog langer zichtbaar. Zo zijn de informatieborden in de dorpen en de tijdelijke tentoonstelling in het Maritiem Centrum Ameland nog tot na de zomer te bezoeken.

Dank aan alle betrokkenen

De gemeente Ameland spreekt haar grote waardering uit voor iedereen die een bijdrage leverde aan deze bijzondere herdenking. In het bijzonder dank aan de vier dorpsbelangen, Stichting Amelander Musea, de lokale muziekverenigingen en koren, amateurhistorici, Stichting Wolf, VVV Ameland en natuurlijk het publiek.

"We kijken terug op een waardige, betekenisvolle herdenkingsperiode. Vrijheid is iets om samen te vieren – en dat hebben we gedaan,” aldus wethouder Piet IJnsen.