Ja, wij willen trouwen op Ameland!

Trouwceremonie


Het Waddeneiland Ameland is één van de mooiste plekjes van Nederland. Ameland heeft alles te bieden voor de perfecte huwelijksdag: prachtige natuur, een goudgeel strand, ruime keuze in trouwlocaties, feestzalen, horecagelegenheden en andere faciliteiten die u nodig heeft om uw dag de mooiste van uw leven te maken..

Aan uw trouwdag gaat heel wat regelwerk vooraf. U moet onder andere een aantal formele zaken regelen. Hierbij is de gemeente Ameland u graag van dienst. Via deze website geven wij u zoveel mogelijk informatie om u voor te bereiden op uw huwelijk of partnerschapregistratie.  

BIj het plannen van uw huwelijksdag heeft u de gemeente voor verschillende zaken nodig. Wij helpen u graag op weg

1. Laat u informeren over de mogelijkheden

Er is veel mogelijk als u wilt trouwen op Ameland, maar er zijn wel dingen die voor u belangrijk zijn om te weten. Wij raden u aan de informatie op deze website goed door te nemen en altijd even contact met ons op te nemen, zodat u bij het plannen van uw huwelijksdag niet voor verrassingen komt te staan.

Woont u niet in Nederland en overweegt u om op Ameland te trouwen? Dan is het van belang om te weten dat u uitsluitend in Nederland kunt trouwen indien tenminste één van de aanstaande echtgenoten Nederlander is of indien u beiden in Nederland woont en staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen.

Wilt u meer informatie of heeft u specifieke wensen of vragen? Dan kunt u contact opnemen met de gemeente Ameland via telefoonnummer (0519) 555 555. Wij vertellen u graag meer over trouwen op Ameland!

2. Datum en locatie reserveren

U bent er uit? U wilt trouwen op Ameland! Neem dan contact op met de gemeente Ameland om een datum en locatie te reserveren. Wilt u op een bijzondere locatie trouwen? Neem dan van te voren contact op met de exploïtant van de bijzondere trouwlocatie en geef daarna datum en locatie door aan de gemeente. We kunnen uw huwelijk voltrekken op: maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag of zaterdag op een tijd tussen 09.00 en12.00 uur en tussen 13.00 en 16.00 uur. U kunt ervoor kiezen om in het gemeentehuis te trouwen, maar trouwen op een andere locatie is ook mogelijk. U heeft een ruimte keuze uit bijzondere trouwlocaties op Ameland.

De kosten hangen af van de locatie en de dag die u kiest. Bekijk hier de tarieven voor trouwen op Ameland.

  • Wilt u trouwen in het gemeentehuis of in de Oerdhut? Dan kunt u een huwelijksdatum reserveren bij de gemeente Ameland:
  • Wilt u op een andere locatie trouwen/ Dan reserveert u rechtstreeks bij de exploitant. Houdt u er rekening mee dat de exploitant, naast de standaardkosten die gelden voor de huwelijksvoltrekking overige kosten in rekening kan brengen. Hierover maakt u zelf afspraken met de exploitant. Nadat u bij de exploitant een huwelijksdatum en tijd heeft gereserveerd, is het van belang dat u dit doorgeeft aan de gemeente Ameland. Dit doet de exploitaint niet voor u. Voor onze registraties is het van belang dat wij weten waar u uw huwelijk laat voltrekken.

3. Voorkeur trouwambtenaar aangeven

Als u contact heeft met de gemeente over uw trouwdag en trouwlocatie, dan kunt u ook een voorkeur aangeven voor een trouwambtenaar.

  • Trouwambtenaar van de gemeente Ameland: Speciaal voor het voltrekken van huwelijken zijn buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand (trouwambtenaren) aangesteld. U kunt, wanneer u dit wenst bij de huwelijksaangifte aangeven door wie u uw huwelijk wilt laten voltrekken. Hier vindt u de verschillende trouwambtenaren van de gemeente Ameland. Uiteraard is een en ander wel afhankelijk van de beschikbaarheid van de betreffende trouwambtenaar.
  • Trouwambtenaar uit andere gemeente: Het is ook mogelijk uw eigen trouwambtenaar (uit andere gemeente) mee te nemen. Voorwaarde hierbij is wel dat deze persoon als trouwambtenaar in een andere gemeente werkzaam is. Hieraan zijn wel kosten verbonden. De gegevens van de trouwambtenaar kunt u aan ons doorgeven via het formulier: Formulier benoemen trouwambtenaar voor één dag

Het is gebruikelijk dat de ambtenaar die het huwelijk voltrekt een korte toespraak houdt. De betrokken ambtenaar overlegt doorgaans van tevoren met het bruidspaar over de inhoud van de toespraak. Stelt u geen prijs op een toespraak? Dan wordt u verzocht dat tijdig door te geven. 

4. Huwelijksmelding doen

Wanneer u van plan bent om te gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan, dient u hiervan melding te doen aan de ambtenaar van de burgerlijke stand van de trouwgemeente. Dit doet u minstens twee weken en maximaal één jaar voor de trouw- of geregistreerd partnerschapsdatum.
Via deze link leest u meer over de melding van het voorgenomen huwelijk

5. Overige huwelijksvoorbereidingen

Als u eenmaal met de gemeente bovenstaande zaken heeft geregeld, dan kunt u aan de slag met de verdere huwelijksvoorbereidingen. Uw grote dag vult u uiteraard helemaal naar eigen smaak in. We wensen u veel plezier bij het plannen van de mooiste dag van uw leven! 

Top