Op woensdag 22 november 2023 is de Tweede Kamerverkiezing. Door te stemmen bepaalt u mee wie de komende 4 jaar lid wordt van de Tweede Kamer. En heeft u invloed op de besluiten van de Tweede Kamer.

  Stemlocaties

  Op Ameland is in elk dorp een stembureau. Als op de stempas het adres van een stembureau bij u in de buurt staat, is het niet verplicht om daar te stemmen. U kunt in elk stembureau in de gemeente Ameland stemmen. Alle stembureaus zijn geopend van 07.30 tot 21.00 uur.

  • Gemeentehuis, Jelmeraweg 1 in Ballum
  • Dorpshuis 't Wantij, Binnenweg 15 in Buren
  • Sporthal De Slinger, Oranjeweg 30b in Hollum
  • Jaap Klaassen Hal, Schoolstraat 6 in Nes

  Neem uw stempas en een geldig identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) mee naar het stembureau.

  Stempas kwijt of beschadigd?

  Bent u uw stempas kwijt? Vraag dan uiterlijk vrijdag 17 november 2023 schriftelijk een nieuwe stempas aan of mondeling voor dinsdag 21 november 2023 tot 12.00 uur bij team Burgerzaken in het gemeentehuis. De oude stempas is dan niet meer geldig.

  Iemand machtigen?

  Kunt u niet zelf stemmen op 22 november 2023? Dan is het mogelijk om een andere kiezer te vragen om voor u te stemmen via een volmacht. Dit kan op twee manieren:

  1. U vult de achterkant van de stempas in, u plaatst uw handtekening en u geeft de stempas aan de andere kiezer samen met een kopie van uw identiteitsbewijs. De andere kiezer woont in dezelfde gemeente en gaat zelf ook stemmen. Deze kiezer mag maximaal twee volmachten aannemen;
  2. U kunt ook iemand voor u laten stemmen die niet in de gemeente Ameland woont, maar wel een stempas heeft voor de Tweede Kamerverkiezing. Dit kan via een formulier dat u kunt aanvragen bij Burgerzaken of downloaden via de website van de gemeente. De schriftelijke aanvraag moet uiterlijk vrijdag 17 november 2023 door de gemeente zijn ontvangen. De andere kiezer ontvangt een volmachtbewijs en hoeft geen kopie van een identiteitsbewijs van u te laten zien.

  Stemmen in een andere gemeente?

  Dan heeft u een kiezerspas nodig, waarvoor u een formulier moet invullen. Dit formulier kunt u aanvragen bij de gemeente of downloaden via de website van de gemeente. U kunt tot uiterlijk vrijdag 17 november 2023 schriftelijk en tot dinsdag 21 november 2023 tot 12.00 uur mondeling een kiezerspas aanvragen bij Burgerzaken. Bij de aanvraag stuurt u uw stempas mee. Daarna ontvangt u een kiezerspas.

  Contact

  Op www.ameland.nl/verkiezingen vindt u meer informatie over de Tweede Kamerverkiezing. Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met team Burgerzaken via telefoonnummer (0519) 555 555 of burgerzaken@ameland.nl.