Onderhoud en herinrichting jachthaven Nes

Jachthaven Nes

In december 2020 ging de gemeenteraad van Ameland akkoord met het groot onderhoud en de herinrichting van de jachthaven en stelde hiervoor een krediet beschikbaar. De werkzaamheden starten in april 2021. De haven is daardoor in de periode april tot juni 2021 minder goed bereikbaar. Naar verwachting is een deel van de haven medio mei weer toegankelijk. Houd deze website in de gaten voor actuele informatie.

Werkzaamheden

De haven wordt gebaggerd naar NAP -3 meter en uitgebreid met een kademuur van 42 meter. De drijvende steigers krijgen een nieuwe indeling. Een deel van de steigers (125 meter) wordt verplaatst en hergebruikt. Ook worden nieuwe steigers geplaatst (475 meter). De haven wordt ingericht voor circa 70 passanten en 50 leden van de watersportvereniging. Daarnaast is er meer ruimte voor chartervaart.

De openbare ruimte krijgt ook een onderhoudsbeurt. De bestrating rondom de jachthaven wordt opgepakt en het 'leugenbankje' wordt vernieuwd. De gemeente Ameland heeft inmiddels twee contractanten gevonden. Na een aanbesteding heeft Interboat Marinas opdracht gekregen voor de drijvende steigers en Oosterhof Holman Beton- en Waterbouw BV gaat baggeren en de kade uitbreiden.

Bij het groot onderhoud wordt ook een golfbreker ontworpen. Op dit moment wordt met behulp van een model bepaald welke oplossingen voor het jaarlijkse baggeronderhoud gunstig zijn. Het ontwerp wordt in mei verwacht. De golfbreker wordt naar verwachting in het najaar uitgevoerd. 

Update 29-04-2021:

Het werk in de jachthaven vordert gestaag. Alle betrokken partijen werken hard om binnen de korte planning een mooie haven te realiseren. Door een aantal levertijden in verband met Brexit en het coronavirus lukt het helaas niet om voor Hemelvaart een deel van de haven beschikbaar te stellen. Met een week vertraging verwachten we de drijvende steigers geplaatst te hebben. De haven is inmiddels deels weer in gebruik worden genomen. Leden van de watersportvereniging en passanten kunnen contact opnemen met de havenmeester.

RTV/NOF maakte op 22 mei een reportage over de vorderingen van het werk in de jachthaven.

Week 18 Damwand ankers, baggeren, vaste loopbruggen
Week 19   Damwand ankers en gording, baggeren, dekken nieuwe steigers samenstellen
Week 20 Plaatsen drijvende steigers, betonwerk kademuur
Week 21 Betonwerk kademuur, grond en straatwerk  
Week 22    Grond en straatwerkzaamheden
Week 23 Installatie stroom en water, grond en straatwerk
Week 24 Installatie stroom en water, grond en straatwerk
Week 25 Installatie stroom en water, opruimen werkterrein
Najaar Golfbreker

jachthaven  jachthaven 

Jachthaven   

Documenten