Stemmen per brief voor 70-plussers

Briefstemmen

Als u 70 jaar of ouder bent dan kunt u bij deze Tweede Kamerverkiezing ook per brief stemmen.

Eerste envelop met stempluspas

Uiterlijk 3 maart ontvangt u uw stempluspas en een gezondheidscheck thuis per post. Met deze stempluspas kunt u, zoals altijd, uw stem uitbrengen in het stembureau of iemand machtigen om uw stem voor u uit te brengen. Nieuw bij deze verkiezing is het stemmen per brief voor 70-plussers. We leggen u hieronder graag uit hoe dit werkt.

Tweede envelop met briefstembiljet, stembiljet-envelop en retourenvelop

Wilt u per brief uw stem uitbrengen? Dan heeft u naast uw stempluspas nog een aantal documenten nodig. De stempluspas ontvangt u eerst per post. Alles wat u verder nodig heeft, ontvangt u in een tweede envelop uiterlijk 11 maart per post. De volgende onderdelen heeft u nodig om per brief te stemmen:

  • stempluspas (deze ontvangt u voor 3 maart per post)
  • briefstembiljet (dit ontvangt u voor 11 maart per post)
  • stembiljet-envelop (dit ontvangt u bij uw briefstembiljet)
  • retourenvelop (dit ontvangt u bij uw briefstembiljet)
  • stapsgewijze uitleg over het briefstemmen (dit ontvangt u bij uw briefstembiljet)

Stapsgewijze uitleg

We raden u aan om de stapsgewijze uitleg aandachtig door te lezen voordat u aan de slag gaat. Hierop staat wat u precies moet doen om uw stem per brief uit te brengen. Volg de aanwijzingen stap voor stap op.

Om uw stem per brief uit te brengen, vult u het briefstembiljet in. Dit doet u in de stembiljet-envelop en deze plakt u dicht. Uw stempas ondertekent u. De stembiljet-envelop met daarin het briefstembiljet en de ondertekende stempas doet u in de retourenvelop. De retourenvelop plakt u dicht. Een postzegel is niet nodig.

  • De briefstem doet u voor vrijdag 12 maart 15.00 uur op de post óf
  • De briefstem levert u in bij het afgiftepunt in het gemeentehuis aan de Jelmeraweg 1 in Ballum. Dit kan op werkdagen van woensdag 10 maart tot en met dinsdag 16 maart van 9.00 tot 17.00 uur en op woensdag 17 maart van 7.30 tot 21.00 uur.

Stemmen die te laat binnenkomen, tellen niet mee.

Heeft u vragen over het stemmen per brief? Dan kunt u bellen met de informatielijn, tel: 0800-1351 (7 dagen per week geopend van 08.00 tot 20.00 uur).

Tweede envelop niet ontvangen of kwijt?

De 70-plussers die de tweede envelop niet hebben ontvangen of kwijt zijn, kunnen nieuwe briefstembescheiden ophalen bij de gemeente voor woensdag 17 maart 21.00 uur.

Meer informatie

Meer informatie en een handig instructiefilmpje vindt u op de website van de Rijksoverheid. Hieronder vindt u de uitleg.