Stemmen met rood potlood

Tweede Kamerverkiezingen

Kiezers brengen in een stemhokje hun stem uit met een rood potlood op een stembiljet.

Het stembiljet ontvangt u in het stembureau nadat u uw stempas heeft ingeleverd en uw identiteitsbewijs heeft getoond. Op het stembiljet stemt u door het witte stipje dat voor de kandidaat van uw keuze staat, rood te maken met het potlood. Na het invullen vouwt u het stembiljet zo dicht dat de kandidatenlijst niet zichtbaar is en doet u het stembiljet in de stembus.

Ongeldige stem

Heeft u op het stembiljet meer witte stipjes rood gemaakt of bijvoegingen (tekst of tekeningen) geplaatst waardoor u kunt worden ge├»dentificeerd? Dan wordt het stembiljet ongeldig.

Als u zich bij het invullen heeft vergist, geeft u het stembiljet aan de voorzitter terug en vraagt u een nieuw stembiljet. De voorzitter geeft u een keer
een nieuw stembiljet.

Blanco stemmen

U stemt blanco door geen wit stipje rood te maken en niet op het stembiljet te schrijven of te tekenen. U vouwt het onbeschreven stembiljet dicht en stopt het in de stembus. Schrijft u toch op het stembiljet, dan stemt u niet blanco maar geldt uw stem als ongeldig.

Hulp nodig bij het stemmen?

Heeft u een visuele beperking? Deze video legt uit hoe u, ook in deze coronatijd, bij verkiezingen uw stem kunt uitbrengen.

Heeft u een lichamelijke beperking? Dan kunt u iemand meenemen voor hulp of in het stembureau hulp vragen. Lees meer hierover op de website van de Rijksoverheid.

Hoe kunt u stemmen?

Om te stemmen, krijgt u een stembiljet van de stembureauleden. In het stemhokje vult u met een rood potlood uw stem op dit stembiljet in.

Deze infographic laat zien op welke manieren u tijdens de Tweede Kamerverkiezing 2021 kunt stemmen.