Strand van Ameland: mooi, veilig en schoon!

Ameland zet zich in voor schone stranden

Mooie, schone en veilige stranden. Dat vinden we op Ameland heel belangrijk en dat wordt ook gewaardeerd. Ameland mag zich al jaren één van de schoonste stranden van Nederland noemen met een waardering van 4 sterren in de Schoonste Strand van Nederland-verkiezing, Ameland mag al tientallen jaren de Blauwe Vlag voor schone en veilige stranden voeren en is bekroond met de Quality Coast Award.

Vanuit de gemeente Ameland zetten we ons hiervoor in en dat kunnen we met 27 kilometer aan strand natuurlijk niet zonder de hulp en inzet van vele vrijwilligers. Wat doen we met elkaar?

  • Strandexploitanten maken zomers iedere dag de badstranden schoon in opdracht van de gemeente Ameland. Verder wordt het strand dagelijks machinaal schoon gehouden. De afvalbakken nabij de overige strandopgangen worden, ook buiten het seizoen, regelmatig geleegd door de gemeente Ameland.
  • In de voorjaarsvakantie worden er strandschoonmaakacties o.l.v. Jeugdherberg Stayokay georganiseerd.
  • Begin juni vindt er een strandschoonmaakactie van de Juttersvereniging.Ameland en vrijwilligers plaats.
  • Medio juli is er een strandschoonmaakactie van gemeente Ameland, Rijkswaterstaat, het Wetterskip en 't Fryske Gea.
  • Ook scholen houden regelmatig strandschoonmaakacties. Op scholen wordt daarnaast ook voorlichting gegeven over de hoeveelheden zwerfafval en de aanpak daarvan
  • In de zomer is het driedaagse Madnes festival waarbij op de laatste dag een verloting wordt gehouden. Mensen kunnen een afvalzak halen en bij elke ingeleverde volle zak met afval krijgen ze een lot en maken kans op prijzen.
  • Voor het project Fishing for Litter worden zogenaamde big-bags aan boord van vissersschepen geplaatst voor het afval dat uit zee wordt gevist. Op die manier wordt voorkomen dat afval terug in zee wordt gegooid. Maar niet alleen de vissers hebben te maken met afval uit zee; in de kustgemeenten spoelt het afval aan op de stranden. Daarom zijn wij in juni 2007 ook het project op Ameland gestart. De juttersvereniging van Ameland houdt het strand schoon door dit aangespoelde afval op te halen. De gemeente Ameland stelt, als KIMO-lid, het materiaal beschikbaar waarmee de jutters het strand kunnen opruimen. De toeristen reageren enthousiast op dit initiatief en helpen vaak mee het afval te verzamelen.
  • Uitdelen van de Nederland Schoon tassen bij de strandpaviljoens. Zo wordt een vervoermiddel van spullen naar het strand hergebruikt als vervoermiddel van afval naar de afvalbakken.
  • In de buitengebieden zijn containers geplaatst voor aangespoeld afval (netten, touw, plastic, glas etc.) 

Schoonste Strand van Nederland

Ameland heeft een 4-sterren strand en krijgt gemiddeld een waardering van 4,8 (van 5) sterren van het publiek en van de ANWB-jury. Ameland is in de afgelopen jaren meerdere malen uitgeroepen tot de schoonste strandgemeente van de Waddeneilanden.

Schoonste strand verkiezing

Blauwe Vlag

De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International heeft in april 2016 voor de 29e keer op rij het strand van Ameland, bij Hollum, Nes en Buren, bekroond met de Blauwe Vlag. Het Amelander strand mag al jaren de Blauwe Vlag voeren en is daarin uniek in Friesland.

De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding voor stranden en jachthavens die voldoen aan zeer hoge kwaliteitseisen op gebied van waterkwaliteit, veiligheid, educatie en aanwezige voorzieningen. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor goede stranden, veilig en schoon zwemwater en schone en veilige jachthavens. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen.

De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijke internationale milieu organisatie. De internationale jury was vol lof over de Nederlandse kandidaten, de wijze waarop “environmental education” wordt geïmplementeerd en de andere criteria worden toegepast. Meer informatie over de Blauwe Vlag vindt u op www.blauwevlag.nl.

Vlag strand

Quality Coast Award

Ameland heeft als toeristische bestemming de gouden QualityCoast Award in de wacht gesleept. Door het behalen van het keurmerk heeft Ameland wederom internationale erkenning gekregen in het streven naar een zo groot mogelijke kwaliteit in mens- en natuurvriendelijk toerisme. Ameland is het enige Waddeneiland die de Award krijgt.

Ameland is door de internationale jury onder andere geroemd om haar ambitie om in 2020 een duurzaam, zelfvoorzienend eiland te zijn, om de sterke lokale identiteit en cultuur die tot uitdrukking komt in de vele evenementen en festivals en om de goede informatievoorziening richting (internationale) gasten.

De QualityCoast Award is een Europees keurmerk voor duurzaamheid van kustgemeenten en wordt door een internationale jury uitgereikt aan kustplaatsen die bijzondere inspanningen leveren op het gebied van toerisme en milieuzorg. Daarbij moet de gemeente het behoud van natuur en landschap, eigen identiteit en cultureel erfgoed hoog in het vaandel hebben staan. Meer informatie vindt u op www.qualitycoast.info.

Quality coast vlag

Lees meer over strandbewaking.