Strandbewaking door KNRM Lifeguards op strand van Ameland

knrm lifeguards

De KNRM verzorgt deze zomer weer de strandbewaking op Ameland. Door middel van vlaggen wordt aangegeven of het wel of niet veilig is om te gaan zwemmen. De lifeguards van de KNRM bewaken de stranden op de volgende dagen:

Vanaf 4 juli tot en met 30 augustus 2020 dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00 uur en de volgende weekenden in het voor-en naseizoen: 19 , 20 en 21 en 26, 27 en 28 juni en 4, 5 en 6 en 11, 12 en 13 september. De lifeguards werken vanuit de reddingsposten bij de hoofdstrandopgangen op het strand. Meer weten over het werk van de KNRM lifeguards op het strand van Ameland? Kijk dan op de website van de KNRM lifeguards.

Zwem tussen de roodgele vlaggen

De KNRM werkt volgens het internationale bewakingssyteem met roodgele waarschuwingsvlaggen die het zwemgebied afbakenen waar strandbezoekers onder toezicht kunnen baden of zwemmen en lifeguards binnen 5 minuten hulp kunnen bieden. Het strand buiten deze vlaggen is onbewaakt. Wel wordt dit strand, voor zover te overzien, vanuit de reddingposten in de gaten gehouden. De betekenis van de waarschuwingsvlaggen wordt uitgelegd aan boord van de veerboot en op borden bij de strandopgang. Voor specifieke informatie kunnen strandbezoekers vragen stellen aan de lifeguards. Tevens zijn strandfolders met getijdeninformatie en uitleg over gevaren beschikbaar. Ook op de afbeelding op deze pagina ziet u hoe de lifeguards te werk gaan.

Naast het uitvoeren van hulpverleningen helpen lifeguards ook bij het herenigen van verdwaalde of zoekgeraakte kinderen. Is een kind gevonden? Breng het kind dan naar de reddingpost. Daar wordt een vlag met vraagteken gehesen als teken dat een kind gevonden is. Geef uw kind een armbandje met 06-nummer (verkrijgbaar bij de reddingpost).

Zwem gerust, maar bewust

KNRM lifeguards geven ook voorlichting over de gevaren van de zee, zoals muien. Muien zijn de onderbrekingen in de zandbanken, waarin de stroming sterk naar zee trekt, en komen zowel bij eb als bij vloed voor. Bij zeewind ontstaat branding die muistromen versterkt. Zwem niet tegen zo’n stroming in naar het strand, maar zwem opzij zodat je op een zandbank belandt. Trek dan de aandacht van een strandbezoeker of de lifeguards. Twee keer per dag is het eb en vloed. Hierdoor is het water altijd in beweging. Let extra op tijdens springtij. Het verschil tussen hoog en laag water is dan het grootst waardoor er een extra sterke stroming is. Klik op onderstaande afbeelding voor meer informatie.