Pas op voor verdachte telefoontjes, e-mails en berichten

Dit item is verlopen op 30-07-2020.

Wordt u gebeld door iemand die zegt dat hij voor uw bank werkt? Mogelijk heeft u een oplichter aan de lijn. De laatste tijd ontvangt de politie op Ameland signalen dat oplichters bellen en vragen naar persoonlijke gegevens. Laat u niet overvallen door onverwachte telefoontjes en wees alert! 

Oplichters gaan steeds geraffineerder te werk. Ze spreken u vaak persoonlijk aan, zodat het lijkt alsof ze u kennen. Ook proberen ze op uw gevoel in te spelen door bijvoorbeeld aan te geven dat ze weten dat u uw inlogcodes of bankgegevens niet mag geven en vervolgens zeggen ze dat u dat aan hen wél kunt geven. Soms vragen ze u om naar een website te gaan waar u zelf uw inlogcode moet toetsen. Doe dit niet. Geef nooit uw pincode of inlogcode. Banken zullen u hier niet om vragen. Hang direct op! 

Ook gaan er e-mails, WhatsApp berichten en sms-berichten rond die afkomstig zijn van oplichters. Nepbedrijven of criminelen die zich voordoen als uw bank zeggen dat ze u willen helpen, maar zitten achter uw persoonlijke gegevens aan. Klik nooit op verdachte koppelingen in e-mails of berichten en installeer geen verdachte apps.

Kijk voor meer informatie over verdachte telefoontjes, e-mails en berichten op www.veiligbankieren.nl.