Nieuws over de containers in het Waddengebied

Dit item is verlopen op 28-02-2019.

Ter hoogte van het Duitse eiland Borkum heeft de MSC Zoë in de nacht van 1 op 2 januari 2019 ongeveer 270 containers verloren. Waarschijnlijk zijn ze door het stormachtige weer van het schip afgevallen. Bij de kustlijn en op enkele Waddeneilanden zijn containers en losse goederen aangespoeld.

De MSC Zoë is bijna 400 meter lang en een van de grootste containerschepen ter wereld. De containers zijn voornamelijk gevuld met auto-onderdelen, speelgoed en meubels. Er was een aantal containers met gevaarlijke stoffen aan boord, waarvan in ieder geval één overboord is geslagen. Deze container bevat de gevaarlijke stof organisch peroxide.

Opruimacties

Op diverse plaatsen aan de kust worden opruimacties georganiseerd. Op Ameland zijn nog geen containers aangespoeld, maar wel ontzettend veel losse goederen en rommel. Eilanders en toeristen hebben onder leiding van It Fryske Gea en de gemeente in drie dagen tijd zo’n 350 ton afval weggeruimd. De stranden waren aan het eind van de dag steeds schoon.
Voor zondag staan vooralsnog geen gecoördineerde schoonmaakacties gepland. Vrijwilligers kunnen op eigen initiatief blijven opruimen. Berichten over gecoördineerde acties zijn te vinden op @AmelandGemeente (twitter) en op de FaceBook-pagina van de gemeente Ameland

Tips bij het opruimen
  • Het weer is fris en onstuimig, kleed je warm aan.
  • Ga niet in gebieden opruimen waar je normaal gesproken ook niet mag komen.
  • Laat gesloten containers dicht.
  • Denk je dat je organisch peroxide hebt gevonden, bel dan 112. Voorkom aanraking, neem bij aanraking contact op met de huisarts. Op www.veiligheidsregiofryslan.nl/containers kun je zien hoe de zakken met gevaarlijke stoffen er uit zien.
Meer weten?

Volg de actuele informatie over de overboord geslagen containers op www.veiligheidsregiofryslan.nl/containers en op twitter via @vrfryslan.

Lees ook