Militaire oefening Marnewaard van 21 t/m 25 oktober

Dit item is verlopen op 22-10-2019.

De School Grond Lucht Samenwerking van de Koninklijke Landmacht houdt in de periode van 21 tot en met 25 oktober een militaire oefening in het gebied tussen de plaatsen Dokkum (Friesland) en Winsum (Groningen). Het betreft een oefening waarbij waarnemers vanaf de grond vliegtuigen aansturen. Bij deze oefening worden ook helikopters ingezet. Dit zal voor omstanders en omwonenden, mogelijk ook op Ameland, te zien en te horen zijn.

Omschrijving van de oefening

De eenheid houdt in genoemde periode de oefening ‘Purple Windmill’, waarbij cursisten worden getraind in het waarnemen en positioneren van uit te schakelen gronddoelen. De teams geven de posities van die doelen door aan de vliegtuigen. Uitvoering van de training vindt plaats in een geïntegreerd scenario met grondtroepen en vliegtuigen in het aangegeven gebied en op het militaire oefenterrein de Marnewaard. Het betreft hoofdzakelijk konvooiverplaatsingen, gemotoriseerde patrouilles en soms patrouilles te voet, over openbare wegen. Gedurende deze verplaatsingen en/of patrouilles vinden er vliegbewegingen (alleen overdag) plaats en is er oefenvijand op de grond aanwezig. De eenheid verplaatst zich bewapend door het gebied. Er wordt geen gebruik gemaakt van (oefen)munitie.

Meer informatie

Meer informatie over vliegbewegingen kunt u vinden op www.luchtmacht.nl/vliegbewegingen en op NOS teletekst pagina 766. Als u hinder ondervindt, kunt u kijken op www.luchtmacht.nl/geluidshinder. Voor vragen en eventuele geluidhinderklachten is het gratis telefoonnummer 0800-0226033 bereikbaar.