Liander werkt aan wadkabels Ameland

Kwelders bij de Waddenzee

Rond deze tijd start netbeheerder Liander met de vergunningprocedure voor het aanleggen van twee extra elektriciteitskabels tussen Ameland en het vasteland. Daardoor kan meer elektriciteit getransporteerd worden van en naar het eiland. Dat is nodig omdat er met de komst van Zonnepark Ameland, de Tidal Kite en andere duurzame ontwikkelingen een steeds groter beroep wordt gedaan op het elektriciteitsnet.

Op heel veel plaatsen in Nederland zijn de netbeheerders bezig met de verzwaring van het elektriciteitsnet. Dit is enerzijds nodig omdat we steeds meer stroom gebruiken en anderzijds  om de grote hoeveelheden groene stroom die worden opgewekt te kunnen transporteren. Op de Waddeneilanden is de verzwaring van het net een extra uitdagend klus omdat er nieuwe kabels door de Waddenzee getrokken moeten worden. De Waddenzee is een waardevol en kwetsbaar natuurgebied en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Liander is daarom al sinds begin 2019 bezig met de voorbereiding van dit project. Dat gebeurt in nauw overleg met overheden, (natuur)deskundigen, terreinbeheerders, wadloopgidsen en grondeigenaren. Ook heeft de netbeheerder allerlei onderzoeken laten doen, die helpen om bij het aanleggen van de kabels de waarden van het gebied zo min mogelijk te verstoren.

De komende maanden werkt Liander aan de voorbereidingen, de vergunningen en de aanbesteding van het werk. De werkzaamheden zelf gaan waarschijnlijk na de zomer van 2021 van start. Liander houdt vanaf mei de eilanders door middel van een nieuwsbrief op de hoogte.

Heeft u vragen of idee├źn over de aanleg van de wadkabel? Stuur dan een e-mail naar Liander (ameland@liander.nl) of neem contact op per telefoon (088-542 64 44). Er is ook een speciale projectwebsite over de wadkabel: www.liander.nl/ameland.