Jaarwisseling 2017/2018

Dit item is verlopen op 03-01-2018.

Gemeente Ameland hoopt op een gezellige en veilige jaarwisseling die - net als vorig jaar - naar ieders tevredenheid verloopt. Om de feestelijkheden rond de jaarwisseling weer zo probleemloos mogelijk te laten verlopen, vragen wij u uw afvalcontainers binnen te zetten, tuinmeubilair op te ruimen, geen spullen van anderen te vernielen en geen overlast te veroorzaken.

Carbid schieten

Wilt u carbid schieten op Oudejaarsdag? Dan kunt u dit uiterlijk woensdag 27 december tot 12.00 uur melden bij Ronald Leijstra via telefoonnummer (0519) 555 555. Carbid schieten is alleen toegestaan op 31 december van 12.00 uur tot 20.00 uur op bepaalde ‘vaste’ plekken. Bij het gebruik van carbid dient u rekening te houden met omwonenden en dieren.

Vuurwerk afsteken

Houd het feestelijk en steek alleen legaal vuurwerk af op de toegestane tijden. Illegaal vuurwerk is verboden en bovendien zeer gevaarlijk. De politie zal streng toezien op het in het bezit hebben en gebruiken van illegaal vuurwerk. U kunt goedgekeurd vuurwerk met een Nederlandse gebruiksaanwijzing op 28, 29 en 30 december bij officiële verkooppunten kopen mits u 16 jaar of ouder bent. Afsteken mag alleen vanaf 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur.

  • Bewaar vuurwerk op een veilige en droge plaats en ga niet experimenteren;
  • Denk om uw eigen veiligheid en om de veiligheid van mensen en dieren in de buurt;
  • Gooi geen vuurwerk in straatkolken, brievenbussen en afvalbakken;
  • Ruim na het afsteken de achterblijvende rommel op.
Vreugdevuren organiseren

Al jaren is het een traditie om met de jaarwisseling vreugdevuren te organiseren. Om onveilige situaties te voorkomen, gelden de volgende regels:

  • Alleen schoon en onbehandeld hout (zonder spijkers!) mag op het vuur worden gelegd;
  • Het ontsteken van auto- en tractorbanden, tuinmeubilair, matrassen en ander (afval)materiaal is niet toegestaan en wordt bekeurd. De rook en/of gassen die hierbij vrijkomen zijn zeer schadelijk voor uw gezondheid en voor het milieu;
  • Houd rekening met de windrichting en met omwonenden;
  • Heeft u het vreugdevuur georganiseerd? Dan zorgt u ook voor het doven van het vuur en het opruimen van de achterblijvende rommel.
Overlast? Vernielingen?

Ondervindt u tijdens oud en nieuw hinder van een vreugdevuur? Bel dan met 112. Zijn er onverhoopt vernielingen gepleegd op uw erf of bij u in de buurt? Bel dan de politie: tel. 0900-8844.