Europees IANOS-project voor duurzame ontwikkeling van start

Dit item is verlopen op 30-11-2020.
INternationaal overleg over duurzame eilanden

Met een tweedaagse digitale kick-off ging op 7 en 8 oktober het Europese IANOS-project van start, waar Ameland deel van uitmaakt. Het team van Ameland was op afstand aanwezig met vijf man en presenteerde de Amelandse bijdrage aan het project. De AEC was ook van de partij.

IANOS heeft als doel de energietransitie op eilanden te stimuleren door onderlinge integratie van duurzame energietechniek en integratie van de nieuwe techniek in de bestaande energienetten. Eilanden zijn daarbij extra interessant omdat de effecten op het elektriciteitsnet direct zichtbaar zijn. Onderdeel van het IANOS-programma is ook dat de bewoners en gebruikers nauw bij de projecten worden betrokken. In dat opzicht heeft Ameland al veel ervaring; Amelanders zijn al langere tijd betrokken bij de energieprojecten op het eiland.

In het kader van het Europese IANOS-project worden op Ameland onder meer de geplande onderwatervlieger, de geplande projecten in de Ballumerbocht (hogedrukvergister, tweede zonnepark, waterstofproductie, energie-opslag), de elektrificatie van het NAM-platform en de verduurzaming van de warmtevraag in woningen versneld aangepakt. Integratie is daarbij het sleutelwoord.

Naast Ameland zijn ook eilanden in Portugal (Terceira), Italië (Lampedusa), Griekenland (Nisyros) en Frans Polynesië (Bora-Bora) betrokken bij IANOS. Samen met Terceira is Ameland een zogeheten ‘Lighthouse Island’. Het idee is dat de projecten bij de Ligthouse Islands worden geïmplementeerd en daarna ook worden toegepast bij de andere eilanden. De looptijd van het programma is vier jaar.

Logo - EU funded binnen programma Horizon 2020