Crisis Oekraïne

Dit item is verlopen op 04-04-2022.

Vanuit de gemeente Ameland leven we intens mee met iedereen die getroffen is door de oorlogssituatie in Oekraïne. Op zaterdag 5 maart kleurt Ameland wit voor vrede in Oekraïne. Ook het gemeentehuis doet mee aan deze actie. Daarnaast is de gemeente in overleg met Veiligheidsregio Fryslân om te kijken op welke wijze er voor een langere periode vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen kunnen worden.

Veiligheidsregio Fryslân moet op korte termijn duizend mensen in Friesland onderbrengen en op iets langere termijn nog eens 1000. Alle gemeenten in Friesland, ook de gemeente Ameland, zijn gevraagd om na te gaan of ze bij kunnen dragen. Scenario’s worden uitgewerkt en mogelijke opvanglocaties worden geïnventariseerd. 

Hoewel we particuliere initiatieven voor opvang van Oekraïners zeer waarderen, houden we als gemeente graag de regie over het aantal mensen dat op het eiland wordt opgevangen. Men zal zich moeten realiseren dat de opvang mogelijk voor meerdere maanden nodig is. Deze mensen hebben, naast de primaire levensbehoeften, begeleiding nodig en daarnaast zijn voorzieningen als scholen en gezondheidszorg op een eiland beperkt.  

Mocht u een initiatief door willen geven, dan kunt u mailen naar info@ameland.nl.

We verwachten dat er in de loop van volgende week meer duidelijkheid is over wat de vragen aan onze gemeente precies zijn en over wat wij kunnen bieden. Via onze website en social media houden we u op de hoogte over de meest recente ontwikkelingen.