Coronavirus: update 24 augustus 2020

Volg hier de ontwikkelingen en de actuele zaken die te maken hebben met de strijd tegen het coronavirus:

_______________________________________________________________

24 augustus 2020

Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Fryslan van 21 augustus 2020 

Op 21 augustus 2020 trad de nieuwe Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Fryslân in werking. De noodverordening kunt u vinden op de website van de Veiligheidsregio.
 

7 augustus 2020

Grip op coronavirus met lokale maatregelen en aanscherping landelijke maatregelen

In de aanloop naar de zomerperiode liepen de coronabesmettingen terug en hierdoor konden geleidelijk maatregelen worden versoepeld. Belangrijk was, en is nog steeds, dat iedereen zich aan de basisregels houdt. In een persconferentie op 6 augustus 2020 gaf premier Rutte aan dat heel veel mensen zich nog aan de basisregels houden, maar ook heel veel mensen niet (meer) en dat is terug te zien in de recente uitbraken in het land. De Rijksoverheid wil de grip op de verspreiding van het coronavirus niet verliezen en verscherpt daarom enkele landelijke maatregelen. Dit heeft onder meer gevolgen voor de horeca en de introductieactiviteiten van onderwijsinstellingen. Ook steunt de Rijksoverheid lokale bestuurders om hun bevoegdheden in te zetten om het coronavirus onder controle te krijgen. Lees meer op de website van de Rijksoverheid.
 

23 juli 2020

Basisregels voor iedereen blijven gelden

De controle over het coronavirus die in Nederland is bereikt, moeten we met elkaar zien vast te houden. Dit lukt alleen met de volgende basisregels die voor iedereen blijven gelden: Houd anderhalve meter afstand, vermijd drukke plekken, werk zoveel mogelijk thuis, was regelmatig uw handen, schud geen handen en blijf thuis bij verkoudheidsklachten. Zo zorgen we met elkaar ervoor dat het coronavirus onder controle blijft.

Heeft u corona-gerelateerde klachten? Laat u dan testen op het coronavirus. Lees meer over testen op www.ggdfryslan.nl/coronavirus/testen-op-het-coronavirus. Heeft u vragen over uw gezondheid? Neem dan contact op met uw huisarts of met GGD Fryslân: 088-2299333.

basisregels corona


30 juni 2020

Noodverordening 1 juli 2020 vastgesteld

De vice-voorzitter van Veiligheidsregio Fryslân maakt bekend dat zij de “Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Fryslân van 1 juli 2020” heeft vastgesteld. De noodverordening treedt op 1 juli 2020 in werking. U kunt de noodverordening vinden op www.veiligheidsregiofryslan.nl.
 

25 juni 2020

Nieuwe versoepelingen komen sneller dan verwacht

In een persconferentie die 'voorlopig de laatste zal zijn voor de zomer' kondigde het kabinet woensdag 24 juni een aantal nieuwe versoepelingen aan. Veel daarvan komen eerder dan verwacht. De beperking van de aantallen reizigers in het openbaar vervoer worden per 1 juli opgeheven en evenementen kunnen weer vergunningen aanvragen. Ook voor de horeca worden de regels op 1 juli ruimer. Afstand houden blijft nodig; dat wordt nu extra belangrijk. De belangrijkste veranderingen zijn te vinden op de website van de Rijksoverheid.

12 juni 2020

Noodverordening 15 juni 2020 vastgesteld

De voorzitter van Veiligheidsregio Fryslân maakt bekend dat hij heeft vastgesteld de “Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Fryslân van 15 juni 2020”. De Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Fryslân van 15 juni 2020 treedt op 15 juni 2020 in werking en kunt u vinden op de website van de Veiligheidsregio Fryslân.
 

3 juni 2020

Advies zomervakantie: bereid u goed voor

Voor wie op vakantie gaat, luidt het advies van het kabinet: bereid u goed voor en informeer uzelf. Voor iedereen geldt tijdens de zomervakantie: Volg de basisregels, vermijd drukte. Heeft u klachten: blijf thuis en laat u testen. Het openbaar vervoer is en blijft voor noodzakelijke reizen dus loop, fiets of neem de auto. Niet gebonden aan de schoolvakantie? Ga buiten het vakantieseizoen als dat kan.

Vakantie in eigen land kan. Vermijd drukte en denk eens aan andere regio’s of steden dan normaal bij het kiezen van de bestemming. Wie op reis gaat naar het buitenland, zal zich goed moeten voorbereiden. Ga alleen naar landen met een geel reisadvies: reizen naar deze landen is verantwoord maar let wel extra op. Ken de regels in het land van bestemming, sluit een goede reisverzekering af en zorg dat u ook tijdens uw vakantie steeds op de hoogte blijft, bijvoorbeeld via de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Want het reisadvies kan ook tijdens uw verblijf veranderen. Meer informatie vindt u ook op de website www.nederlandwereldwijd.nl. Lees hier het volledige bericht van 3 juni 2020 van de Rijksoverheid. Toch op vakantie? Ga dan wijs op reis.

Buitenlandse toeristen uit landen met vergelijkbare of lagere gezondheidsrisico’s dan in ons land mogen deze zomer naar Nederland komen. Uiteraard moeten zij zich houden aan alle Nederlandse maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus.

3 juni 2020

Basisscholen volledig open

In de persconferentie van 3 juni 2020 bevestigde premier Mark Rutte dat de basisscholen per 8 juni weer voor 100 % open kunnen. Het eerder genomen besluit kan doorgaan omdat uit onderzoek van het RIVM blijkt dat er geen enkele belemmering is om het onderwijs weer volledig te hervatten. 
 

3 juni 2020

Basisonderwijs en kinderopvang terug naar normaal

Op maandag 8 juni gaan het basisonderwijs, de kinderopvang en de buitenschoolse opvang weer volledig open. Vanaf die datum kunnen alle kinderen weer op hun normale vertrouwde dagen op de BSO terecht. Daarmee stopt ook de regeling waarmee de overheid de eigen bijdrage voor de kinderopvang voor ouders vergoedt.

Met het opstarten van de scholen en de kinderopvang zal ook de vraag naar opvang van kinderen in kwetsbare situaties afnemen. De gemeente levert hier samen met de basisscholen en kinderopvangorganisaties altijd maatwerk. Wanneer er na 8 juni toch behoefte is aan opvang van kwetsbare kinderen, dan kunt u hierover contact opnemen met het gebiedsteam van de gemeente Ameland, telefoon (0519) 555 555.

29 mei 2020

Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Fryslân 29 mei 2020

De ovorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân maakt op 29 mei 2020 bekend dat de Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Fryslân van 29 mei 2020 is vastgesteld. De noodverordening treedt in werking op 1 juni 2020 om 12:00 uur. U kunt de noodverordening vinden op de website van de Veiligheidsregio Fryslân.
 

28 mei 2020

Actuele routekaart coronamaatregelen

De planning voor de versoepelingen van de coronamaatregelen in Nederland, blijft op hoofdlijnen van kracht. Dat heeft het kabinet woensdag 27 mei besloten. Per 1 juni worden opnieuw enkele maatregelen versoepeld, onder meer voor groepen, horeca, onderwijs en culturele instellingen. De basisregels blijven van kracht: handen wassen, 1,5 meter afstand houden, vermijd drukte, thuis blijven bij klachten en zoveel mogelijk thuiswerken. Als de ontwikkelingen dat toelaten, volgen er per 1 juli nieuwe versoepelingen. Aan dat pakket zijn door het kabinet enkele categorieën toegevoegd. Het gaat om sportscholen en fitnessclubs, sauna’s en wellness, sport- en verenigingskantines en casino’s en speelhallen. Eerder gold 1 september als beoogde openingsdatum. Uiteraard gelden daarbij basisregels en aanvullende maatregelen. Definitieve besluitvorming hierover volgt eind juni, waarbij ook naar de positie van overige binnensporten wordt gekeken. Lees meer op de website van de Rijksoverheid: Persmoment 27 mei: actuele routekaart coronamaatregelen
 

28 mei 2020

Noodpakket banen en economie verder uitgebreid

Ondernemers en werkenden krijgen ook de komende periode financiële ondersteuning vanwege de aanhoudende impact van het coronavirus. Het kabinet heeft vandaag het al eerder verlengde noodpakket banen en economie verder uitgebreid. De maatregelen lopen nu een maand langer door tot 1 oktober 2020. Meer informatie over de uitbreiding vindt u op de website van de Rijksoverheid: Uitbreiding op ondernemersregelingen noodpakket banen en economie
 

26 mei 2020

Anderhalvemeter-economie op Ameland

Amelander ondernemers worden bijzonder zwaar geraakt door de landelijke corona-maatregelen. We zijn blij dat er op Ameland nog geen uitbraak van het virus is geweest. Maar de nood bij ondernemers is hoog. Het is in ieders belang dat de het toerisme en de economie op het eiland op een veilige en verantwoorde manier weer op gang komen. De economie gaat niet alleen over geld verdienen, maar ook over het in stand houden van de voorzieningen op het eiland. Waar mogelijk probeert de gemeente mee te denken in oplossingen voor ondernemers in de anderhalvemeter-economie. Denk aan tijdelijk afwijkend gebruik van groepsaccommodaties en tijdelijke verruiming van de terrassen en de sluitingstijden van de horeca.

De gemeente is in gesprek met veel verschillende partijen om gezamenlijk tot een plan te komen voor de anderhalvemeter-economie op Ameland. Per dorp of gebied brengen ondernemers, maatschappelijke organisaties en de gemeente de risico’s en knelpunten in kaart en worden afspraken gemaakt over eventuele extra maatregelen om de anderhalve meter afstand te kunnen waarborgen. Ondernemers werken vaak met brancheprotocollen; waar nodig worden deze specifiek gemaakt voor de Amelandse situatie. Zo willen we samen de economische motor van het eiland weer op gang brengen en tegelijk de verdere verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegengaan. Heeft u ideeën voor het actieplan anderhalvemeter-economie? Neem dan contact op met Marijn Oud, beleidsmedewerker economische zaken, via (0519) 555 555. Lees hier het volledige bericht over de anderhalvemeter-economie op Ameland.
 

19 mei 2020

Corona-aanpak: de volgende stap

Zolang het coronavirus onder controle blijft, komt er stap voor stap meer ruimte. Per 1 juni worden enkele maatregelen versoepeld: ‘alleen’ wordt weer iets meer ‘samen’. Dat maakte premier Rutte dinsdagavond 19 mei bekend. Bekijk hier het stappenplan met versoepelingen vanaf 1 juni 2020

Het versoepelen van maatregelen kan alleen als het virus onder controle blijft. Het blijft belangrijk om altijd goed de handen te wassen, in de elleboog te hoesten en niezen, geen handen te schudden, anderhalve meter afstand te houden, drukte te vermijden en thuis te blijven bij verkoudheidsklachten  

9 mei 2020

Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Fryslân van 9 mei 2020 vastgesteld

De Voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân maakt bekend dat de Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Fryslân van 9 mei 2020” is vastgesteld. De noodverordening treedt op 11 mei 2020 in werking. U kunt de noodverordening raadplegen op de website van de Veiligheidsregio Fryslân.

6 mei 2020

Versoepeling van de coronamaatregelen aangekondigd

Premier Rutte presenteerde vanavond een routekaart met daarin een geleidelijke versoepeling van de coronamaatregelen voor de komende maanden. Het kabinet begint met het aanpassen van maatregelen in de buurt. Vanaf maandag 11 mei gaan de basisscholen en kinderopvangcentra open en buiten sporten mag weer. Daarnaast wordt het uitoefenen van de meeste contactberoepen weer mogelijk en de bibliotheken gaan weer open. De verruimingen per 11 mei zijn mogelijk omdat de klanten van deze sectoren vooral uit de buurt komen. Er komt dus geen druk op het openbaar vervoer. Ook kunnen bij kappers, opticiens, pedicures en dergelijke gemakkelijk de gezondheidsadviezen worden opgevolgd, zoals handen wassen. Tot slot is bij deze verruimingen de kans op groepsvorming in de publieke ruimte klein. Naleving van de belangrijkste basisregels, zoals handen wassen en 1,5 meter afstand houden, blijft dus belangrijk. Ook roept het kabinet op om drukte te vermijden.

Als het virus onder controle blijft, is het de bedoeling dat er in juni versoepelingen volgen voor in eerste instantie het voortgezet onderwijs, terrassen, restaurants, bioscopen en musea. Voor een later stadium zijn er ook verwachtingen uitgesproken voor o.a. campings, vakantieparken, kerken, bruiloften, uitvaarten, sauna's en sportscholen. De komende tijd worden hiervan de details verder uitgewerkt. Lees hier het bericht met het stappenplan van de Rijksoverheid: Vermijd drukte, houd 1,5 meter afstand.

6 mei 2020

PvdA-fractie vraagt extra noodhulp voor Waddeneilanden

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer vraagt minister Eric Wiebes extra noodhulp voor de economie op de Waddeneilanden. De eilanden worden zwaar getroffen nu het toerisme als belangrijke inkomstenbron opdroogt vanwege de coronacrisis.

Kamerlid Gijs van Dijk wijst Wiebes op initiatieven van de provincies Noord-Holland en Fryslân voor de oprichting van een Noodfonds Waddeneilanden. De Wadden verdienen extra hulp, stelt Van Dijk, door het stilvallen van het toerisme. Een noodfonds kan banen helpen behouden. Wat de fractie betreft moet het fonds zich ook richten op de toekomst. Waarden als schone natuur, het landschap en goede verbindingen moeten een rol spelen bij de inzet van het geld. Op Texel deed commissaris Arthur van Dijk zondag de oproep voor zo’n noodfonds. De economie op de eilanden is met geen ander gebied te vergelijken, zei hij. Eerder stuurden de vijf gemeentebesturen al een brandbrief naar staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. (Bron LC)
 

1 mei 2020

Amelandse bedrijven spreken met Kamerleden

Na afloop van het derde overleg van Amelander ondernemers met de gemeente, vond op 1 mei ook een videoconferentie plaats met de Tweede-Kamerleden. Aukje de Vries en Thierry Aartsen (VVD). Het gesprek ging vooral over de uitzonderlijk grote economische schade die het eiland lijdt ontstaat nu het toerisme compleet is stilgevallen. Lees meer.
 

30 april 2020

Nieuwe Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Fryslân

De Voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân maakt bekend dat de “Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Fryslân van 29 april 2020” is vastgesteld. De noodverordening treedt onmiddellijk na bekendmaking in werking.

Meer informatie vindt u op de website van de Veiligheidsregio Fryslân en op www.overheid.nl onder het kopje lokale wet- en regelgeving.

30 april 2020

Extra steun Iepen Mienskipsfuns voor kleine initiatieven

De provincie Fryslân stelt extra geld beschikbaar voor kleine eenzaamheids- en leefbaarheidsinitiatieven. Het geld is bedoeld voor kleine maatschappelijke initiatieven in Fryslân, die de leefbaarheid in wijk, dorp of stad tijdens de coronacrisis vergroten. Voorbeelden van kleine initiatieven zijn het uitdelen van tulpen aan inwoners of muziek maken in de tuin van verzorgingshuizen. Per initiatief is € 500,- beschikbaar. Op woensdag 29 april 2020 gaat deze regeling open. Meer informatie vindt u op de website van de provincie Fryslân.
 

30 april 2020

Vier Bevrijdingsdag thuis

Op dinsdag 5 mei staan we stil bij de bevrijding, 75 jaar geleden. De viering van de bevrijding is dit jaar anders dan normaal. Het Nationaal Comité roept op om op dinsdag 5 mei vanuit huis stil te staan bij de bevrijding en 75 jaar vrijheid. De Nederlandse vlag hangt op 5 mei van zonsopgang tot zonsondergang in top. In de periode van 6 mei tot en met 3 juni, de dag waarop Ameland werd bevrijd, hijsen we de bevrijdingsvlag van Ameland.

Bevrijdingsdagluiding

De Raad van Kerken wil op dinsdag 5 mei laten horen dat we hopen en erop vertrouwen dat we samen corona kunnen overwinnen. De gemeentelijke kerkklokken laten daarom op 5 mei van 12.00 tot 12.15 uur een “Bevrijdingsdagluiding” horen, als een teken van hoop en troost.
 

28 april 2020

Thuis herdenken op 4 mei

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept Nederlanders op om op 4 mei vanuit huis te herdenken en om gedurende de hele dag de Nederlandse vlag halfstok te hangen. Vanwege de coronamaatregelen zijn er dit jaar op Ameland geen publieke herdenkingsbijeenkomsten. Wel worden er op 4 mei zowel bij de oorlogsgraven op de algemene begraafplaats in Nes als bij de Hervormde Kerk in Hollum bloemen gelegd in klein comité. De beelden van de kranslegging en een boodschap van burgemeester Leo Pieter Stoel kunt u maandagavond 4 mei op www.ameland.nl bekijken.
 

28 april 2020

Corona Luisterservice GGZ Friesland

GGZ Friesland biedt sinds 24 april de Corona Luisterservice aan. Hier kunnen alle Friezen met psychische vragen terecht. De luisterlijn is te bereiken via telefoon en whatsapp.De gratis Corona Luisterservice van GGZ Friesland is bereikbaar op maandag en zaterdag van 10.00 tot 20.00 uur en op dinsdag tot en met vrijdag van 15.00 tot 20.00 uur. Het nummer van de Corona Luisterservice is 058 - 293 2777. Meer informatie op de website.


24 april 2020

Blijf zoveel mogelijk thuis, ook tijdens Koningsdag

In heel Nederland ziet Koningsdag er dit jaar anders uit. Ook op Ameland geen vrijmarkten, optochten, feestjes en andere samenkomsten. Dit jaar vieren we Koningsdag thuis. We houden 1,5 meter afstand.

24 april 2020

Overleg tussen gemeente en ondernemers

Op vrijdag 24 april vond een tweede overleg plaats tussen bedrijven en organisaties en de gemeente Ameland, met als doel te komen tot de eerste schetsen voor de anderhalvemeter-economie op Ameland. Bekijk het hele bericht.


23 april 2020

Waddeneilanden vragen aandacht van staatssecretaris voor eilander economie

De vijf Waddeneilanden en de provincie Fryslân hebben vandaag een brandbrief gestuurd aan staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat. In de brief uiten de eilanden en de provincie grote zorgen over de economie én leefbaarheid van de vijf Waddeneilanden. De eilander economie is vrijwel volledig afhankelijk van het toerisme. De effecten van de coronacrisis zijn voor de hele toeristische sector groot en ingrijpend. Op de eilanden komt daar nog bij dat alle sectoren en daarmee vrijwel de hele eilander gemeenschap wordt getroffen. Uiteraard gaat de eerste zorg uit naar de bedrijven die direct afhankelijk zijn van het toerisme. Het raakt ook de andere branches zoals de plaatselijke bakkers, slagers, supermarkten, taxibedrijven en fietsverhuur. En voor de langere termijn ook sectoren als bouwondernemingen en installatiebedrijven. Verder kunnen voorzieningen als zwembaden en musea alleen in stand worden gehouden door medegebruik van de toeristen. Provincie Fryslân en de vijf eilanden vragen de staatssecretaris om aandacht voor deze specifieke eilander situatie. Bekijk het gehele bericht en de brief.


22 april 2020

De organisatie van het basisonderwijs op Ameland vanaf 11 mei

De vier basisscholen op Ameland gaan vanaf maandag 11 mei gedeeltelijk weer open. Op school wordt door de leerlingen 50% van de onderwijstijd ingevuld. In de overige uren maken leerlingen schoolopdrachten thuis. De basisscholen vullen dit op hun eigen manier in. Op iedere basisschool is er extra aandacht voor de hygiëne en worden de nodige maatregelen getroffen. Deze week informeren de directies van de basisscholen de ouders van de leerlingen over de maatregelen en de roosters.
 

21 april 2020

Coronamaatregelen grotendeels verlengd; scholen open vanaf 11 mei

Het kabinet heeft op 21 april 2020 besloten om de meeste huidige maatregelen te verlengen tot en met 19 mei 2020. Handen wassen, zoveel mogelijk thuisblijven, thuiswerken, afstand houden - alle maatregelen die de deskundigen adviseren - gelden nog steeds. Wel komt er voorzichtig meer ruimte voor kinderen en jongeren. In de week voor 19 mei 2020 beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is.

Scholen in het basisonderwijs, inclusief het speciaal (basis)onderwijs, de dag- en gastouderopvang openen op 11 mei hun deuren. Scholen in het voortgezet onderwijs kunnen voorbereidingen treffen zodat leerlingen in het voortgezet onderwijs vanaf dinsdag 2 juni weer (deels) naar school kunnen. Kinderen en jongeren krijgen vanaf 29 april meer ruimte voor georganiseerde buitensport en -spel (geen officiële wedstrijden). Het huidige verbod op evenementen met vergunnings- en meldplicht wordt verlengd tot 1 september. Lees hier meer over de maatregelen van de Rijksoverheid van 21 april 2020.
 

21 april 2020

23 april: Opnames van Ameland voor Fryslân fan Boppen

Voor Fryslân fan Boppen vliegen twee weken lang drones boven Friesland om beelden te maken. Vanuit de lucht worden mooie, hartverwarmende en positieve visuele steunbetuigingen vastgelegd die inwoners, bedrijven en andere organisaties vanuit eigen tuin of vanaf hun eigen terrein aan anderen mee willen geven, bijvoorbeeld met een spandoek of andere creatieve uitingen. Hiermee laat Friesland zien dat het ook in deze tijd een heel mooie en bijzondere provincie is met een sterke en betrokken mienskip. De drones vliegen volgens op donderdag 23 april boven de Waddeneilanden. Boven de dorpen op Ameland worden tussen 11.00 en 15.00 uur opnames gemaakt. Voor de inwoners en ondernemers op Ameland en op de andere Waddeneilanden is dit een unieke kans om op een bijzondere manier een positieve boodschap over te brengen aan onze gasten, die nu niet hier kunnen komen. Iemand een hart onder de riem steken of gewoon even zwaaien kan natuurlijk ook. De beelden van Ameland zullen op vrijdag 24 april te zien zijn op Omrop Fryslân en op de website van de Leeuwarder Courant. Nadere informatie kunt u vinden op de website van Omrop Fryslân en op de website van de Leeuwarder Courant.


15 april 2020

Eerste coronabesmetting op Ameland bevestigd

Op Ameland is voor het eerst een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat maakt burgemeester Leo Pieter Stoel vandaag bekend. De zieke is geen inwoner van Ameland, maar was op bezoek bij een familielid. De patiënt is met de aangepaste boot van Veltman naar de wal gebracht en verblijft in het ziekenhuis. Lees hier het uitgebreide bericht.

De ambulancehelikopter van RAV Fryslân is sinds woensdag weer beschikbaar voor het ziekenvervoer op de Waddeneilanden. De heli heeft de afgelopen week een goede bijdrage geleverd aan het transport van IC-patiënten tussen Nederlandse en Duitse ziekenhuizen. In deze periode was de traumaheli stand-by. Inmiddels is de heli weer terug in Leeuwarden.
 

14 april 2020

Aangepast schip Veltman komt in actie

Dagblad Trouw brengt dinsdag 14 april een paginagroot artikel over de situatie op Ameland. De journalist sprak in het Paasweekeinde onder meer met de burgemeester en enkele ondernemers.
Op dinsdagmiddag is een zieke met het aangepaste schip van Veltman overgebracht naar de wal. Ambulancemedewerkers zijn bij het vervoeren van zieken uit voorzorg gehuld in beschermende pakken. Of de zieke coronaverschijnselen had, is niet bekend. Wanneer de GGD bij een inwoner van het eiland een coronabesmetting vaststeld, wordt de burgemeester hierover ingelicht. 

 

8 april 2020

Kabinet verruimt steunmaatregelen ondernemers

Het kabinet heeft aanvullende maatregelen genomen om ondernemers te ondersteunen vanwege de economische gevolgen van het coronavirus. Onder meer wordt de TOGS-regeling uitgebreid met een aantal bedrijven die er tot nu toe nog geen toegang toe hadden, zoals kleinere MKB-winkeliers in de foodsector, dienstverleners zoals taxibedrijven, toeleveranciers van eet-en drinkgelegenheden of (culturele) evenementen en praktijken van onder meer tandartsen en fysiotherapeuten. Gestreefd wordt deze uitbreiding per 15 april 2020 open te stellen. Meer informatie via het overzicht voor ondernemers.
 

6 april 2020

Maandag 6 april worden de sirenes getest

Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur loeien alle 4278 sirenes in Nederland, zodat iedereen de sirene herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Ook tijdens deze coronacrisis zullen de sirenes loeien op maandag 6 april om 12.00 uur.

Het loeien van de sirenes duurt 1 minuut en 26 seconden. Wanneer de sirenes langer en meerdere malen achter elkaar loeien, is er sprake van alarm. Mensen moeten dan direct naar binnen, deuren en ramen sluiten en elektronische ventilatie uitzetten. Via radio of tv van regionale calamiteitenzenders wordt meer informatie gegeven.


3 april 2020

Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Fryslân verlengd

De Voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân maakt bekend dat de “Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Fryslân van 2 april 2020” is vastgesteld. De noodverordening treedt onmiddellijk na bekendmaking in werking.

Meer informatie vindt u op de website van de Veiligheidsregio Fryslân en op www.overheid.nl onder het kopje lokale wet- en regelgeving.
 

31 maart 2020

Coronamaatregelen verlengd tot en met dinsdag 28 april

Het kabinet heeft vandaag besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Voor het aanstaande Paasweekeinde is het dringende advies om ook dan thuis te blijven.

Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dicht tot en met 28 april. Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht. De verlenging is noodzakelijk om de verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren, kwetsbare groepen te beschermen en ervoor te zorgen dat zorgverleners en ziekenhuizen de grote druk aankunnen. Lees meer over dit besluit op de website van de Rijksoverheid.


31 maart 2020

Landelijke informatienummer 0800-1351 langer open

Er komen nog steeds veel vragen binnen bij het landelijke informatienummer 0800-1351 over het coronavirus. Daarom is dit telefoonnummer deze week en volgende week ook 's avonds geopend. U kunt met uw vragen bellen van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur. Op zaterdag en zondag kunt u dit nummer bereiken van 8.00 tot 16.00 uur.
 

29 maart 2020

Videoboodschap burgemeester Leo Pieter Stoel aan de Amelanders

Burgemeester Leo Pieter Stoel complimenteert in een videoboodschap de Amelanders voor hun saamhorigheid en roept op zoveel mogelijk elkaar te helpen. Bekijk hier de videoboodschap van burgemeester Leo Pieter Stoel van vrijdag 27 maart 2020.
 

27 maart 2020

Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren

De Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) is één van de negen noodmaatregelen van het kabinet om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De TOGS is voor ondernemers die directe schade ondervinden van diverse kabinetsmaatregelen om het COVID-19 virus in te dammen. Gedupeerde ondernemers ontvangen een eenmalige tegemoetkoming van €4.000 om hun vaste lasten te kunnen betalen. De TOGS is aan te vragen via rvo.nl/tegemoetkomingcorona. Meer informatie over de TOGS op de website van de Rijksoverheid. Kijk ook op onze pagina met informatie voor ondernemers.


27 maart 2020

Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Fryslân 26 maart 2020 van kracht

De Voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân maakt bekend dat de “Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Fryslân van 26 maart 2020” is vastgesteld. De noodverordening is direct na bekendmaking in werking getreden en kunt u raadplegen op de website van de Veiligheidsregio Fryslân.
 

25 maart 2020

Nadere uitwerking aanvullende maatregelen van 23 maart

Het kabinet heeft op 23 maart 2020 aanvullende maatregelen getroffen ter bestrijding van het coronavirus gericht op evenementen en samenkomsten. De maatregelen zijn op 24 maart 2020 nader uitgewerkt en gepubliceerd op de website van de Rijksoverheid. De uitwerking luidt als volgt:

 1. Evenementen met een vergunnings- en meldplicht worden verboden tot 1 juni 2020.
 2. Alle overige samenkomsten worden verboden, waarbij enkele uitzonderingen gelden:
  a. wettelijk verplichte samenkomsten (max 100 personen), zoals vergaderingen van de gemeenteraad als ook de Staten-Generaal
  b. samenkomsten die nodig zijn voor de continuering van de dagelijkse werkzaamheden van instellingen, bedrijven en andere organisaties (max 100 personen);
  c. uitvaarten en huwelijksvoltrekkingen (max 30 personen);
  d. samenkomsten van religieuze of levensbeschouwelijke aard (max 30 personen).

Bij deze samenkomsten geldt dat deze alleen mogen doorgaan als alle hygiënemaatregelen ter bestrijding van het corona-virus in acht worden genomen en men 1,5 meter afstand tot elkaar kan houden.

3. Casino’s, speelhallen en daarmee vergelijkbare instellingen worden gesloten. Ook zaken waar op de uiterlijke verzorging gerichte contactberoepen worden uitgeoefend zoals kapperszaken en nagelsalons moeten hun deuren sluiten.

4. Het uitoefenen van alle vormen van contactberoepen wordt verboden, voor zover er geen 1,5 m afstand tot de klant gehouden kan worden. Hierbij kunt u denken aan masseurs, kappers, nagelstylisten, escort-services en rijinstructeurs. Er wordt een uitzondering gemaakt voor de behandeling van (para)medische beroepen, mits daar een individuele medische indicatie voor bestaat en de beoefenaar alle hygiënevereisten kan naleven.

5. Winkels, markten moeten gesloten worden en openbaar vervoer beëindigd als er geen of te weinig navolging wordt gegeven aan de geldende hygiënemaatregelen en de 1,5 m afstand.

6. Locaties zoals vakantieparken, campings, parken, natuurgebieden en stranden worden gesloten als op deze locaties geen of te weinig navolging wordt gegeven aan de geldende hygiënemaatregelen en aan de 1,5 m afstand of dit dreigt te gebeuren.

7. Groepsvorming (al dan niet toevallig) in de publieke ruimte wordt verboden. Onder een groep verstaat het kabinet drie of meer personen die daarbij geen afstand van 1,5 m houden. Er is geen sprake van groepsvorming als het gaat om personen die een gezamenlijk huishouden vormen. Er is ook geen sprake van groepsvorming als kinderen tot en met 12 jaar samenspelen onder toezicht van een of meer ouders of voogden. Mits de ouders en/of voogden onderling 1,5 m afstand bewaren.
 

25 maart 2020

Berichtgeving over evenementen op Gemeente Info

Op maandagavond 23 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen aangekondigd in de aanpak van het coronavirus. Deze maatregelen zijn op dinsdagavond 24 maart nader uitgewerkt en bekendgemaakt op de website van de Rijksoverheid. De maatregelen hebben onder meer betrekking op evenementen en samenkomsten, ook voor minder dan 100 personen. Het kabinet heeft een verbod opgelegd voor alle evenementen met een vergunnings- en meldplicht in Nederland tot 1 juni 2020. Deze nieuwe maatregel heeft onze berichtgeving over een evenementenvergunning op de bijgevoegde Gemeente Info ingehaald. De gemeente volgt vanzelfsprekend de landelijke richtlijnen en heeft over deze maatregelen contact met de betrokken evenementenorganisatoren op Ameland.


23 maart 2020

Aanvullende maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen

Op 23 maart 2020 heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus:

 • Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: maximaal drie mensen op bezoek en hou ook dan afstand tot elkaar.
 • Als u kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijgt u daar ook koorts bij, dan moet vanaf nu iedereen in het huishouden thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden.
 • Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni, ook met minder dan 100 mensen. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering, waarover later meer informatie komt.
 • Winkels en het openbaar vervoer worden verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid.
 • Voor kappers, schoonheidsspecialisten en andere in zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging geldt tot 6 april 2020 dat zij helaas hun vak niet meer mogen uitoefenen. Voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten geldt: werk zoveel mogelijk via beeldbellen.
 • Casino’s vallen vanaf nu onder dezelfde maatregel als eet- en drinkgelegenheden en sluiten per 24 maart 2020.
 • Op locaties zoals vakantieparken gaat gelden dat men maatregelen moet treffen om mensen 1,5 meter afstand te laten houden. Als men hiertoe niet in staat is, dan mogen gemeenten deze locaties sluiten.
 • Burgemeesters kunnen gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is. Het kan gaan om parken, stranden of wijken. Bij groepen van 3 of meer die geen anderhalve meter afstand houden, wordt gehandhaafd. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen zijn hiervan uitgezonderd.
 • Markten zijn hiervan uitgesloten omdat deze op sommige plekken in het land een essentieel onderdeel van de voedselketen zijn. Wel moeten gemeenten en marktmeesters kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat voldoende afstand gewaarborgd is.
 • De bestaande maatregelen moeten ook beter kunnen worden gehandhaafd. Daarom krijgen burgemeesters de mogelijkheid om via een noodverordening makkelijker en sneller op te kunnen treden. Burgemeesters kunnen specifieke locaties sluiten, zoals parken, stranden en campings. Er kunnen ook boetes worden opgelegd.

Lees hier de veelgestelde vragen over de nieuwe maatregelen.


23 maart 2020

Vanavond: raadsvergadering zonder publiek

Op maandag 23 maart om 19.30 uur is er een raadsvergadering in de raadzaal van het gemeentehuis in Ballum. De vergadering vindt plaats zonder publiek. Wel kunt u de vergadering volgen via de Lokale Omroep Ameland. De agenda en de vergaderstukken vindt u in het raadsinformatiesysteem.
 

22 maart 2020

NL-Alert in heel Nederland

Op 22 maart 2020 om 11.29 uur heeft de overheid het volgende NL-Alert verstuurd in heel Nederland:

Volg de instructies Rijksoverheid op: houd 1,5 meter afstand! Bent u ziek of verkouden? Blijf thuis. Bescherm uzelf en de mensen om u heen. Samen tegen Corona. Keep your distance to others.


 

21 maart 2020

Aangepaste dienstregeling veerdiensten van en naar Ameland

Vanaf 21 maart 2020 varen de veerdiensten van Wagenborg Passagiersdiensten (WPD) volgens een basisdienstregeling. Dit houdt in dat er minder vaak van en naar Ameland wordt gevaren. Eerder werd al bekend dat het maximaal aantal passagiers van de veerboten beperkt werd tot een derde van de normale capaciteit. Meer informatie over de dienstregeling en de maatregelen van WPD vindt u op de website van Wagenborg Passagiersdiensten.
 

20 maart 2020

Verpleeghuizen gesloten voor bezoekers

Verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg zijn vanaf morgen gesloten voor bezoekers en anderen die niet noodzakelijk zijn voor de basiszorg. Dat maakte minister Hugo de Jonge (VWS) bekend namens het kabinet. De landelijke maatregel duurt vooralsnog van 20 maart tot en met 6 april en is bedoeld om de kwetsbare bewoners beter te beschermen tegen het coronavirus.
 

19 maart 2020

Kerkklokken verspreiden boodschap van hoop

Op de woensdagen 25 maart en 1 april luiden op Ameland van 19.00 tot 19.15 uur de gemeentelijke kerkklokken in Hollum en Ballum. Dit op verzoek van de kerkenraad van de PKN op Ameland, in navolging van het initiatief van de landelijke Raad van Kerken, om ‘in deze onzekere tijd een boodschap van bemoediging, hoop en troost te verspreiden, over de grenzen van sociaal isolement heen.’ Ook roepen de klokken op tot gebed en andere vormen van steun voor alle zieken en voor de mensen die voor hen zorgen. De gemeente Ameland, eigenaar van de beide kerktorens, werkt hier graag aan mee.
 

19 maart 2020

Hulp voor kwetsbare en oudere personen

Vanwege het coronavirus is het advies voor kwetsbare en oudere personen om grote gezelschappen en het openbaar vervoer te vermijden. Ook wordt geadviseerd bezoek aan kwetsbare personen te beperken. Bent u vaak alleen en kunt u wel wat hulp gebruiken? Dan kunt u terecht bij de vrijwilligers van het Vrijwilligers Steunpunt Ameland. Zij zijn bereid om een klusje of een boodschap voor u te doen, maar staan ook voor een (telefonisch) praatje voor u klaar. Bent of kent u iemand die dit kan gebruiken? Dan kunt u bellen naar Ons Hol (Hollum/Ballum) via telefoonnummer (0519) 554 351 of De Toel (Nes/Buren) via telefoonnummer (0519) 542 365 (op ochtenden tussen 09.00 en 12.00 uur).

Het Rode Kruis heeft het telefoonnummer 070-4455888 geopend waar ouderen en zieke mensen ook terechtkunnen met vragen rond het coronavirus en voor een luisterend oor en praktische tips.
 

19 maart 2020

Maatregelen voor Amelander ondernemers

Veel ondernemers zijn of worden getroffen door de landelijke maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beheersen. Om deze ondernemers zoveel mogelijk tegemoet te komen, zal de gemeente Ameland bij het innen van de gemeentelijke belastingen uitstel verlenen als dat nodig is. Dat maakte wethouder Theo Faber, portefeuillehouder economische zaken, recreatie en toerisme, vandaag bekend. Ondernemers die als gevolg van de maatregelen hun bedrijf hebben stilgelegd of die hun omzet sterk hebben zien dalen, komen voor uitstel in aanmerking. Een verzoek indienen kan via belastingen@ameland.nl. Bekijk ook de informatie voor werkgevers en ondernemers.
 

19 maart 2020

Aangepaste regels milieustraat

Om inwoners en medewerkers van de gemeente Ameland zo goed mogelijk te beschermen, heeft de gemeente Ameland de regels voor de milieustraat aangepast. U wordt verzocht alleen naar de milieustraat te komen als het nodig is. Het aantal bezoekers tegelijkertijd is beperkt tot vijf. Iedereen moet een onderlinge afstand van ten minste  1,5 meter aanhouden. Uiteraard zijn ook de algemene adviezen tegen verspreiding van het coronavirus van kracht: thuis blijven bij (lichte) klachten, hoesten en niezen in de elleboog, geen handen schudden en papieren zakdoekjes gebruiken. We vragen u de aanwijzingen van de medewerkers op de milieustraat op te volgen.
 

18 maart 2020

Informatie over het coronavirus voor inwoners, ondernemers en toeristen

In de afgelopen dagen was er veel nieuws over het coronavirus. We hebben de belangrijkste informatie voor inwoners en de belangrijkste informatie voor toeristen overzichtelijk op een rij gezet. Deze informatie wordt regelmatig bijgewerkt. Daarnaast informeren we u ook zoveel mogelijk via onze pagina's op Twitter en Facebook.

17 maart 2020

Noodverordening van kracht

Op 16 maart 2020 is een noodverordening door de voorzitter van Veiligheidsregio Fryslân vastgesteld. Met deze noodverordening wordt uitvoering gegeven aan de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus die de afgelopen dagen door het kabinet zijn afgekondigd. Door de voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân, Sybrand Buma, zijn onder meer de politie en toezichthouders van de gemeenten in Friesland, waaronder de gemeente Ameland, aangewezen als diegenen die belast zijn met het toezicht op de naleving van de noodverordening. Het biedt de gemeenten een wettelijk kader om handhavend op te kunnen treden in het geval de afgekondigde maatregelen in het kader van de openbare orde en veiligheid of beperking van het gevaar niet worden nageleefd.
 

17 maart 2020

Gastvrije eilanden in spagaat

De burgemeesters van de Waddeneilanden roepen potentiële gasten op de komende weken zoveel mogelijk thuis te blijven. Alle horeca is immers gesloten, het gezamenlijk reizen op de boot wordt afgeraden en de medische voorzieningen op de eilanden moeten niet onnodig op de proef worden gesteld.

Onze regering heeft afgelopen zondag  ingrijpende maatregelen afgekondigd, maatregelen die er voor moeten zorgen dat het coronavirus zich min of meer gecontroleerd verspreidt. Het doel van die maatregelen is niet het stoppen van de verspreiding, maar het onder controle houden ervan.

Op de eilanden houden we ons serieus aan de adviezen die aan bedrijven en inwoners worden gegeven. Uit eigen land en uit het buitenland komen veel gasten naar de Wadden. Zij die al eerder geboekt hadden en mensen die het nu een goed idee vinden om op een Waddeneiland te zijn. Ook zijn er mensen die juist annuleren. Alle horeca (eet- en drinkgelegenheden) is immers gesloten en ook met minder volle boten loop je wellicht onnodig risico op besmetting met het virus.

De eilanders maken zich ook zorgen: is het beleid zoals dat door deskundigen is bepaald verstandig of is het beter het eiland af te sluiten voor mensen van de vaste wal tot de crisis is geweken?

Coronavrij zullen we ook op de eilanden niet blijven. Sterker nog: ook wij moeten, zoals de premier gisteren zei, groepsresistentie opbouwen. Maar met elkaar moeten we de beperkte medische voorzieningen op de eilanden ook niet onnodig op de proef stellen.  

Bij een crisis van dit formaat worden de besluiten over veiligheid en gezondheid genomen door de veiligheidsregio’s. Voor de Friese eilanden is dit de Veiligheidsregio Fryslân en voor Texel de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Gemeenten kunnen over deze onderwerpen meepraten en meedenken, maar de uiteindelijke beslissingen worden genomen bij de veiligheidsregio’s. Daar zitten immers de deskundigen en daar moeten we op vertrouwen. Ieder heeft recht op een eigen mening en vanzelfsprekend respecteren we die, maar laten we respectvol met de verschillende meningen omgaan en de deskundigen hun werk laten doen op basis van hun kennis en kunde.

Onze gasten zijn onder normale omstandigheden altijd van harte welkom. Maar in deze bijzondere periode is dat plotseling wat lastiger. Net als in de rest van Nederland zijn de meeste van onze voorzieningen gesloten en moet afstand tot elkaar gehouden worden. Het is dus nu niet de meest ideale tijd om de Wadden te bezoeken. Het aantal gasten dat met de boot naar de eilanden komt is de afgelopen dagen al sterk gedaald. Toch roepen wij, in het verlengde van de oproep van de regering, bij monde van onze premier, en het RIVM,  toeristen op de komende weken zoveel mogelijk thuis te blijven. Dit doen wij om risico’s voor eilanders en gasten zoveel als mogelijk te beperken.

De burgemeesters van de Waddeneilanden,   

Michiel Uitdehaag      
Tineke Schokker           
Bert Wassink             
Leo Pieter Stoel          
Ineke van Gent


17 maart 2020

Reisadvies: reis alleen naar het buitenland indien noodzakelijk

Veel landen nemen ingrijpende maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Nieuwe maatregelen zijn niet uit te sluiten, en de situatie kan snel veranderen. Deze maatregelen hebben vergaande consequenties voor reizigers. Vandaag namen de EU-landen het besluit om de mogelijkheid tot reizen naar de Schengenzone, waaronder Nederland, drastisch te beperken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alle Nederlanders vanaf nu om de komende periode niet meer naar het buitenland te reizen, tenzij strikt noodzakelijk. Dat is niet vanwege gezondheidsaspecten, maar vanwege de impact die overheidsmaatregelen kunnen hebben voor Nederlandse reizigers. Vakantiereizen naar het buitenland worden hiermee afgeraden.
 

17 maart 2020

Gemeente werkt uitsluitend op afspraak

Vanaf 16 maart 2020 werkt de gemeente Ameland uitsluitend op afspraak. Als het mogelijk is, vragen wij u een bezoek aan het gemeentehuis uit te stellen tot na 6 april 2020. Is contact met een medewerker van het gemeentehuis noodzakelijk? Maak dan van te voren een afspraak via telefoonnummer (0519) 555 555. Heeft u vragen? Stel ze dan via info@ameland.nl. We verzoeken u aan de balie met pinpas te betalen.


17 maart 2020

Kabinet neemt maatregelen banen en economie

Het kabinet heeft op 17 maart 2020 besloten om vanwege het coronavirus uitzonderlijke economische maatregelen te nemen. Doel is om naast onze gezondheid ook onze banen en inkomens te beschermen en de gevolgen voor zzp’ers, mkb-ondernemers en grootbedrijven op te vangen. Dit pakket biedt, zo lang als nodig is, maandelijks voor miljarden euro’s aan steun. De maatregelen zorgen ervoor dat bedrijven hun personeel kunnen doorbetalen, bieden zelfstandigen een overbrugging en maken via versoepelde belastingregelingen, compensatie en extra kredietmogelijkheden mogelijk dat geld in de bedrijven blijft.

Ondernemers kunnen bij verschillende instanties terecht voor informatie, hulp en financiële steun. Bekijk onze pagina met informatie voor ondernemers: overzicht met regelingen voor ondernemers.


16 maart 2020

Bericht van burgemeester Leo Pieter Stoel aan alle Amelanders “Laten wij elkaar steunen”

Beste inwoners en bezoekers van Ameland,

Allemaal zijn we de afgelopen dagen geconfronteerd met berichten en besluiten als gevolg van het coronavirus. Maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, hebben steeds verdergaande gevolgen, ook voor Ameland. Van ons allen wordt flexibiliteit, incasseringsvermogen en improvisatie verwacht om verstandige dingen te doen. Met elkaar moeten we door deze periode heen.

Sinds vorige week donderdag zijn bijeenkomsten met meer dan 100 personen afgelast. Afgelopen weekend zijn door de regering extra maatregelen afgekondigd. Ook de scholen voor het basisonderwijs en de kinderopvang worden gesloten, eet- en drinkgelegenheden moeten in ieder geval tot 6 april gesloten zijn.

Als burgemeester heb ik, gesteund door de gemeentelijke organisatie, intensief overleg met de burgemeesters op de andere Waddeneilanden, de Veiligheidsregio, met de Politie en rederij Wagenborg om de besluiten van het Rijk en de Veiligheidsregio op Ameland goed uit te voeren en alle partijen te informeren over de specifieke situatie op Ameland.

Voor veel inwoners zullen deze maatregelen grote gevolgen hebben. Een groot deel van de Amelander economie draait op toerisme en recreatie. Veel ondernemers en medewerkers in deze sector worden geraakt. Ik wens hun heel veel moed en sterkte toe om door deze lastige periode te komen.

Amelanders die werken in de cruciale beroepsgroepen zoals hulpverlening, kinderopvang en onderwijs, zijn in deze weken van groot belang voor onze samenleving. Ik heb grote bewondering voor deze harde werkers op ons eiland.

Dit is een tijd waarbij we om elkaar moeten denken. Ik heb alle respect voor mensen die de richtlijnen van de overheid uit eigener beweging opvolgen. Dit is niet het moment om voordeel te halen uit de situatie. Voor iedereen komen de beperkende maatregelen als verrassing – niemand heeft dit eerder meegemaakt. We willen als eilanders zorgvuldig handelen en steeds onze verantwoordelijkheid nemen, met het oog op de veiligheid van elkaar en onszelf.

Dit is ook bij uitstek een tijd om kwetsbare mensen te helpen. Vraag hun per telefoon, app of mail hoe het gaat, informeer of u iets kunt doen. Zoals ik Ameland de afgelopen weken heb leren kennen is dit voor velen eigenlijk heel gewoon; elkaar helpen is hier vanzelfsprekend. Daarom heb ik er alle vertrouwen in dat ook deze keer Ameland goed door een moeilijke periode zal komen. Laten wij elkaar steunen en - in gedachten - vasthouden.

Leo Pieter Stoel
Burgemeester

 

16 maart 2020

Afhalen en bezorgen wel toegestaan

Op 16 maart 2020 komt het kabinet met een aanvulling op de maatregelen van 15 maart 2020: Bezorgen en afhalen van eten blijft mogelijk. Maar vermijd drukte, zorg dat u niet met andere mensen dicht op elkaar staat en neem uw consumptie mee naar huis (niet ter plaatse opeten).
 

16 maart 2020

Scholen gesloten, opvang geregeld

Alle scholen in Nederland zijn van 16 maart tot en met 6 april 2020 gesloten, om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Een uitzondering wordt gemaakt voor kinderen waarbij beide ouders werken in cruciale beroepen of in een vitaal proces. Het gaat dan om kinderen van o.a. de medewerkers in de zorg en van de hulpdiensten.

Voor deze kinderen van ouders in deze beroepsgroepen op Ameland heeft de gemeente opvang geregeld. Hierover wordt u geïnformeerd door de school of de kinderopvang van uw kind. Heeft u hierover vragen? Dan kunt u contact opnemen met de gemeente. Lees ook: Kinderopvang voor ouders met cruciale beroepsgroepen
 

15 maart 2020

Alle scholen, kinderdagverblijven, eet- en drinkgelegenheden en sportclubs dicht

Op 15 maart 2020 heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met 6 april 2020. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden (niet voor hotels) en sport- en fitnessclubs.

De maatregelen zijn:

 • Scholen en kinderdagverblijven gaan dicht vanaf maandag 16 maart tot en met maandag 6 april. Het gaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.
 • Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten. Klik hier voor een lijst van cruciale beroepsgroepen.
 • Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.
 • Alle eet- en drinkgelegenheden gaan dicht vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
 • Sport- en fitnessclubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops sluiten vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
 • Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.
 • Alle eerder genomen maatregelen worden verlengd tot en met maandag 6 april.

13 maart 2020

Landelijke maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus

In Nederland gelden vanaf 12 maart 2020 aangescherpte maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Minister-president Rutte en minister Bruins lichtten de maatregelen toe tijdens een persbijeenkomst. De maatregelen die tot 31 maart 2020 gelden, zijn:

 • Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
 • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
 • Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
 • Voor kwetsbare personen geldt: (ouderen en personen met verminderde weerstand) vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
 • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
 • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
 • Scholen in het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.
   

13 maart 2020

Heeft u vragen over het coronavirus? 

Op de websites van de GGD Fryslân, de Rijksoverheid en het RIVM vindt u actuele en algemene informatie over het coronavirus:

Heeft u nog vragen over het coronavirus? Neem dan contact op met het publieksinformatienummer van de Rijksoverheid: 0800-1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur). Dit nummer kunt u ook gebruiken voor algemene gezondheidsvragen. Vanuit het buitenland kunt u bellen naar: +31202051351.

Voor specifieke vragen over uw gezondheid kunt u bellen met GGD Fryslân: 088 22 99 333.

Information zu COVID-19 für Reisende aus Deutschland / COVID-19 information for foreign travellers
 

13 maart 2020

Wat kunt u zelf doen om verspreiding te voorkomen?

De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

 • Was uw handen regelmatig met water en zeep
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Schud geen handen
 • Blijf thuis als u verkoudheidsklachten of koorts krijgt
 • Vermijd grote groepen en sociaal contact
 • Bewaar minimaal 1,5 meter afstand van anderen