Coronavirus: update 14 september 2021

Volg hier de ontwikkelingen en de actuele zaken die te maken hebben met de strijd tegen het coronavirus:

14 september 2021

Nederland verder open met coronatoegangsbewijs

Vanaf 25 september kunnen we zonder de verplichte 1,5 meter maatregel. Dit is een grote stap vooruit. Zo kan de horeca weer op maximale capaciteit open en zijn alle evenementen toegestaan. De 1,5 meter is dus niet meer verplicht, maar blijft wel een dringend advies. Ook handen wassen, geen handen schudden, hoesten en niezen in de elleboog, thuisblijven en testen bij klachten bij de GGD en regelmatig zorgen voor frisse lucht in binnenruimtes draagt bij aan de veiligheid.  

Vanaf 25 september is er in alle horeca (behalve afhaalrestaurants), bij evenementen (zoals festivals, optredens, feesten en publiek bij professionele sportwedstrijden) en bij vertoning van kunst en cultuur (zoals in bioscopen en theaters) gewerkt alleen toegang mogelijk met het coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 13 jaar. Dat geldt binnen én buiten, met én zonder vaste zitplaats. 

Lees meer op de website van de Rijksoverheid.

13 augustus 2021

Fysiek onderwijs open, andere coronamaatregelen verlengd

Het kabinet heeft besloten om behoedzaam en stap voor stap de 1,5 meter afstand los te laten. Vanaf 30 augustus geldt de 1,5 meter afstand niet meer in het mbo, hbo en op universiteiten. Alle andere bestaande maatregelen worden verlengd tot en met 19 september. In de horeca blijft een vaste zitplaats verplicht en de sluitingstijd blijft middernacht. Entertainment en beeldschermen mogen nog niet. Nachtclubs en discotheken blijven gesloten. Ook de coronamaatregelen voor evenementen worden verlengd. Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken en om reizen in de spits te mijden blijft staan.

Het kabinet neemt zich voor om vanaf 20 september de 1,5 meter afstand ook in de rest van de samenleving los te laten. Hiermee vervallen dan ook de meeste andere maatregelen. Nachtclubs en discotheken blijven in deze stap ook nog gesloten.

2 augustus 2021

Kabinet verlengt verbod op eendaagse evenementen zonder vaste zitplaats tot 1 september

Het kabinet verlengt het verbod op eendaagse evenementen zonder vaste zitplaats tot 1 september 2021. Kleinschalige evenementen zijn onder strikte voorwaarden, zoals het werken met coronatoegangsbewijzen, wel eerder toegestaan. Het kabinet zou op 13 augustus besluiten over het verbod op eendaagse evenementen, maar heeft dit besluit in overleg met de evenementensector naar voren gehaald om eerder duidelijkheid te geven aan organisatoren en bezoekers.

Lees meer via de website van de Rijksoverheid

26 juli 2021

Nederland past aanpak reizen binnen Europa aan, meerdaagse evenementen tot 1 september afgelast

Als gevolg van de veranderde situatie in Europa heeft het kabinet besloten de aanpak voor reizen binnen de Europese Unie (EU) aan te passen. Er zijn 3 belangrijke ontwikkelingen.

  1. Meer dan de helft van de volwassenen in Europa is inmiddels volledig gevaccineerd. In Nederland heeft 83,5% de eerste prik gehad en is 59% van de volwassenen volledig gevaccineerd.
  2. De druk op de ziekenhuizen en IC’s is ondanks het aantal besmettingen beheersbaar.
  3. Sinds 1 juli zijn er Europese afspraken gemaakt over het coronabewijs (DCC) om reizen binnen de EU mogelijk te maken.

20 juli 2021

Thuiswerken is weer de norm en frisse lucht als aanvullende basisregel

Werk weer thuis, tenzij het niet anders kan, en zorg voor voldoende frisse lucht in binnenruimtes. Dat zeiden minister-president Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport De Jonge op 19 juli na afloop van de wekelijkse bijeenkomst van het kabinet, waarbij wordt gesproken over de situatie rond de COVID-19-pandemie. Helaas is de besmettingsgraad nog hoog. Dat is ernstig en zorgelijk. Daarom gaan we voorlopig terug naar het oude advies: werk thuis, tenzij dit niet anders kan. Thuiswerken is een van de manieren om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, het helpt om het aantal contactmomenten te verminderen.

Tijdens dit debat is ook afgesproken dat het zorgen voor voldoende frisse lucht in binnenruimtes toegevoegd wordt aan de basisregels. Onder bepaalde omstandigheden kan besmetting namelijk ook plaatsvinden via virusdeeltjes in de lucht. Frisse lucht helpt om de overdracht van het virus te beperken. Het is daarom belangrijk dat lucht vaak ververst wordt. Dat kan door thuis een raampje of ventilatierooster open te laten staan en dagelijks meerdere keren goed door te luchten door ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. Voor ruimtes op scholen, in kantoren en in de horeca waar mensen samenkomen, geldt ook dat er regelmatig doorgelucht moet worden of dat de luchtverversingsinstallaties zo ingesteld zijn dat regelmatig verse lucht het gebouw in wordt gebracht.

Het blijft belangrijk om ook de andere basisregels in acht te blijven nemen: handen wassen, 1,5 meter afstand houden en thuisblijven bij klachten en je laten testen. Deze adviezen over thuiswerken en frisse lucht in binnenruimtes komen bovenop het maatregelenpakket van zaterdag 10 juli.

18 juli 2021

Quarantaine bij De Stelp opgeheven 

Op zaterdag 17 juli is de quarantaine opgeheven bij De Stelp. De testen hebben uitgewezen dat helaas twee bewoners positief zijn getest. Zij worden de komende week in isolatie verpleegd. De overige bewoners mogen weer uit hun appartement en bezoek ontvangen.

17 juli 2021

Vanaf maandag testen bij de huisarts 

Zondag 18 juli is de laatste openingsdag van de testlocatie in Nes. Heeft u klachten die passen bij corona of bent u in contact geweest met een besmet persoon? Dan kunt u zich nog steeds laten testen op het eiland. Bel voor een testafspraak met 0800-1202 en geef de postcode door van uw voorkeurslocatie. U kunt dan vanaf maandag voor een test terecht bij de huisarts in Nes (postcode 9163) of bij de huisarts in Ballum (postcode 9162). 

13 juli 2021

Testlocatie op Ameland langer geopend

De testlocatie aan het Verdekspad in Nes blijft in ieder geval tot en met zondag 18 juli geopend. Vijf dagen nadat u in contact bent geweest met een positief getest persoon of als u klachten heeft, kunt u zich gratis laten testen. De testlocatie is geopend van 10.00 tot 11.30 en van 13.00 tot 14.30 uur. Bel 0800-1202 voor een afspraak en vermeld daarbij dat u belt voor een test op Ameland.

12 juli 2021

Bewoners De Stelp in quarantaine

Bij een medewerker van woonzorgcentrum De Stelp in Hollum is het coronavirus vastgesteld. De medewerker werkt voorlopig niet en blijft thuis. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen is besloten dat alle bewoners met ingang van maandag 12 juli in quarantaine gaan en geen bezoek mogen ontvangen. Vrijdag 16 juli worden alle bewoners en medewerkers van De Stelp preventief getest. Bewoners en medewerkers met klachten worden direct getest.

12 juli 2021

Testlocatie op Ameland geopend

Ook op maandag 12 juli en dinsdag 13 juli is de testlocatie aan het Verdekspad in Nes op Ameland geopend. Iedereen die dat wil kan zich gratis laten testen op het coronavirus. Mocht u twijfelen of u in aanraking bent geweest met een besmet persoon, dan kunt u zich ook zonder klachten laten testen vanaf vijf dagen na het contact. Voor een afspraak belt u naar 0800-1202.

12 juli 2021

Wanneer in quarantaine?

Het aantal besmettingen op Ameland neemt toe en we krijgen vragen over eventuele quarantaine. Ook nadat u bent gevaccineerd gaat u altijd in quarantaine als u klachten heeft, positief bent getest of terugkomt uit van een reis uit een zeer hoogrisicogebied. Hoe lang u thuisblijft en wat de regels zijn verschilt per situatie. Lees meer via de website van de Rijksoverheid. 

9 juli 2021

Snelle toename besmettingen dwingt tot maatregelen in de zomer

Nadat op 26 juni bijna alle beperkingen vervielen, horen we vandaag een andere boodschap. De besmettingen nemen dusdanig toe dat er is besloten dat er extra maatregelen nodig zijn voor de zomer. Vanaf zaterdag 10 juli 06.00 uur geldt voor de horeca dat ze om middernacht de deuren moeten sluiten en dat iedereen een vaste zitplaats heeft en anderhalve meter afstand houdt. Discotheken en clubs sluiten opnieuw hun deuren. Lees meer over de nieuwe maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

26 juni 2021

Voorwaarden openstelling horeca

Bijna alle beperkingen voor de horeca vervallen vanaf 26 juni. De openingstijden worden verruimd. Dezelfde regels gelden voor binnen als buiten op het terras. Een vaste zitplek is verplicht. Bezoekers houden 1,5 meter afstand van elkaar. Tv-schermen (voor bijvoorbeeld het EK voetbal) zijn toegestaan, mits bezoekers op een vaste plek blijven zitten. Lees meer over de voorwaarden voor openstelling van de horeca op de website van de Rijksoverheid.

23 juni 2021

Tweede vaccinatie inwoners 18 tot 60 jaar

Van 1 tot en met 3 juli komt de GGD weer naar Ameland voor de tweede Pfizer vaccinatie voor inwoners van 18 tot 60 jaar. Heeft u nog vragen? Het belteam van de GGD is beschikbaar voor vragen. U kunt hen bereiken van woensdag 23 tot en met vrijdag 25 juni en van maandag 28 tot en met vrijdag 2 juli via het nummer in de uitnodigingsbrief. Als u – om welke reden dan ook – deze vaccinatie mist, dan kunt u op vertoon van de uitnodigingsbrief op een andere locatie in Friesland uw tweede prik halen.

Het is mogelijk om een stempel in uw gele boekje te ontvangen. Vergeet uw boekje dan niet mee te nemen.


23 juni 2021

Tweede vaccinatie inwoners 60 tot 65 jaar

Op 29 juni ontvangen de inwoners van 60 tot 65 jaar hun tweede vaccinatie van Astra Zenica. Deze wordt gegeven door de huisartsen in de sporthal in Hollum. Wilt u een stempel in uw gele boekje? Neem deze dan mee naar de vaccinatielocatie, dan wordt dat voor u in orde gemaakt.

18 juni 2021

Stap vier: vanaf 26 juni alles open op 1,5 meter afstand  

Het aantal coronabesmettingen is snel gedaald en steeds meer mensen zijn gevaccineerd. Op 26 juni zetten we stap 4 van het openingsplan en gaat alles open op 1,5 meter afstand. Met coronatoegangsbewijzen is meer mogelijk. Lees alles wat er verandert in stap vier van het openingsplan hier.

Belangrijk blijft dat we ons allemaal aan de basisregels houden: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. 

Corona updates 2020/2021

Kijk voor de oudere berichten over het coronavirus in het coronavirus updateoverzicht deel 1 (van maart 2020 tot augustus 2021).