Bevrijding Ameland 75 jaar geleden

Dit item is verlopen op 08-07-2020.
Burgemeester en Eva

3 juni 1945: de dag dat uiteindelijk ook Ameland werd bevrijd, als één van de laatste gebieden van Nederland. Dat is nu 75 jaar geleden. Uiteraard was het de bedoeling om driekwart eeuw vrijheid feestelijk te vieren op Ameland. Helaas is dit door de coronamaatregelen niet mogelijk. Wel wappert overal op Ameland in de periode van 6 mei tot en met 3 juni de speciale bevrijdingsvlag.

Burgemeester Leo Pieter Stoel vindt het van belang om stil te staan bij de bevrijding en bij de waarde van een leven in vrijheid. Burgemeester Leo Pieter Stoel: “3 juni is een heugelijke dag voor Ameland. De dag dat Ameland eindelijk bevrijd werd van de Duitsers. Vrijheid. Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar dat was het op 3 juni 1945 niet en nu nog steeds niet. Vrijheid geef het door!”

Over de bevrijding en de waarde van leven in vrijheid sprak de burgemeester bij het propellermonument met Eva Mosterman uit Buren (leerlinge groep 8 Kardinaal de Jongschool en voorleeskampioene van Friesland in 2019). Van het gesprek is een filmpje gemaakt.