Ameland herdenkt omgekomen reddingbootpaarden

Dit item is verlopen op 31-10-2019.

Woensdagavond 14 augustus herdacht Ameland het feit dat precies 40 jaar geleden acht paarden op tragische wijze verdronken bij een reddingsoperatie met de paardenreddingboot. Tijdens een korte, woordeloze plechtigheid legden burgemeester Gerard van Klaveren en Jan de Vries van de stichting Paardenreddingboot een krans bij het paardengraf in de duinen. De belangstelling was groot. Daarna vond op het Sûd-West de lancering van de reddingboot plaats.

Bij de reddingsactie van het Duitse zeiljacht Windspiel 4, op 14 augustus 1979, verdronken op Ameland acht paarden tijdens de lancering van de reddingboot. Nadat de reddingboot  was gelanceerd, werden de dieren de diepte in gesleurd door de zes ton zware bootwagen die in een mui terecht kwam. De paarden zijn in de duinen begraven, naast het pad dat naar het strand leidt.

De paardenreddingboot werd daarna met nieuw getrainde paarden nog tot 1988 ingezet voor reddingsacties. Daarna werd de paardenreddingboot vervangen door moderner en sneller materieel van de KNRM. De 180 jaar oude traditie om met behulp van paarden de reddingboot te lanceren is echter op Ameland blijven bestaan. Vanaf 1988 organiseert de Stichting Paardenreddingboot jaarlijks een tiental demonstraties.