Ameland heeft schoonste strand en duurzaamste paviljoen van Nederland

Dit item is verlopen op 24-09-2020.
schoonste strand

Donderdag 30 juli werden de jaarlijkse prijzen voor het schoonste strand van Nederland uitgereikt. De grote winnaar werd het strand van Ameland. De jury noemde de winst van Ameland een terechte beloning voor de onvoorstelbare kwaliteit van het strand op het Waddeneiland.

Voor het eerst sinds de start van de inspecties mocht de jury een tien uitdelen aan een strand: 'Op Ameland klopte alles dit jaar: van paviljoen tot parkeerplaats en van de vloedlijn tot de verre omtrek van de opgangen. Een ontzettend knappe gezamenlijke prestatie van gemeente, ondernemers, bewoners en bezoekers. Vele vrijwilligers zorgen ervoor dat het strand van Ameland het schoonste strand is geworden. Twee van de vele voorbeelden hiervan zijn de strandschoonmaakacties van Juttersvereniging Ameland en van de accommodatie Sier aan Zee.'

Ameland wint ook de prijs voor duurzaamste paviljoen van Nederland

Behalve de prijzen voor het Schoonste Strand, maakte de jury ook de winnaar bekend van het duurzaamste paviljoen van 2020. Strandpaviljoen Sjoerd mag zich gelukkig prijzen met deze eretitel. Exploitant Floris Oud: “Natuurlijk zijn wij hartstikke trots op deze prijs! Wij bevinden ons middenin de natuur. Sjoerd wil over vijftien jaar niet een vlot zijn dat drijft op de Noordzee. Wij gebruiken al ruim tien jaar biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal. En dankzij onze zonnepanelen en -collectoren verbruiken wij tot wel 75% minder energie dan andere strandpaviljoens doen. Zo zijn er nog tal van duurzame oplossingen die wij toepassen bij Sjoerd. Deze prijs is van iedereen: een prachtige beloning voor 100% teamwork!"

Gemeente Ameland is trots

Wethouder Theo Faber: “Dit is een prachtige erkenning voor alle mensen en organisaties die een bijdrage hebben geleverd aan het schoonste strand. Wij feliciteren ook Strandpaviljoen Sjoerd met de prijs van het duurzaamste paviljoen van Nederland. Deze past bij de duurzame ambities van de gemeente Ameland en we juichen derhalve dit soort initiatieven van harte toe.”

Over de verkiezingen

Strand Nederland en Stichting Nederland Schoon werken transparant, zodat andere ondernemers en gemeentes kunnen leren van de goede resultaten. Daarom zijn de inspecties voor het Schoonste Strand in te zien via de monitoringsapp van de inspecteurs op www.strandinspecties.nl. 

De Strandverkiezingen worden georganiseerd door Strand Nederland en worden ondersteund door de Green Deal Schone stranden, Stichting Nederland Schoon, Koninklijke Horeca Nederland, Blauwe Vlag/Green Key Nederland en horecavakblad Entree.