Herinrichting veerdam Ameland

Veerdam

De gemeente Ameland heeft al geruime tijd plannen voor een nieuwe herinrichting van de veerdam. Met het vaststellen van de beheersituatie (eigendomsverdeling) van het terrein per 1 januari 2017 en de werkzaamheden van Rijkswaterstaat op de veerdam is het nu een uitgelezen moment om de toegangspoort naar Ameland fasegewijs de facelift te geven die het - met het oog op veiligheid, natuurontwikkeling en de te verwachten bezoekersstromen - nodig heeft en ook verdient. We willen een goede bereikbaarheid van de haven waarborgen en inzetten op een kwalitatieve en logistieke verbetering van de veerdam, jachthaven en de entree van Ameland.


Foto's: Rijkswaterstaat

Werkzaamheden

Eind januari zijn we gestart met de herinrichting van de veerdam in Nes. De werkzaamheden hebben gevolg voor alle verkeer - voetgangers, fietsers, automobilisten en gebruikers van openbaar vervoer - van en naar de veerdam. Het havengebouw in Nes is tijdens de werkzaamheden bereikbaar via een andere route. De borden ter plaatse wijzen u de weg. U dient rekening te houden met een langere reistijd richting de boot en vice versa. De verwachting is dat de werkzaamheden in het voorjaar worden afgerond. Het streven is 1 april 2017. Eén en ander is afhankelijk van de weersomstandigheden.

De werkzaamheden bestaan onder andere uit het:

  • asfalteren van de toegangsweg;
  • herstraten en opnieuw inrichten parkeerterrein;
  • aanleggen van een voet- en fietspad;
  • aanleggen van busperrons;
  • aanleggen van een taxistandplaats.
Planning

Let op: de planning is gewijzigd in verband met Winterse weersomstandigheden!

Fase 1 - 23 januari tot en met 10 februari:
Werkzaamheden: Fiets- en voetgangersgebied opbreken, banden stellen en aanbrengen rode en gele klinkers
Omleiding: Fietsers en voetgangers kunnen gebruik maken van meest westelijk gelegen opstelstrook voor auto's

Fase 2 - 23 januari tot en met 22 februari:
Werkzaamheden: Noordelijk parkeerterrein (lang parkeren) opbreken, banden stellen en klinkers aanbrengen. Fiets- en wandelpad gereedmaken.
Omleiding: Parkeren op zuidelijk gelegen parkeerterrein (kort parkeren), nu ook voor lang parkeren.

Fase 3 - 6 maart tot en met 31 maart:
Werkzaamheden: Zuidelijk parkeerterrein (kort parkeren) opbreken, banden stellen en klinkers aanbrengen.
Omleiding: Parkeren op noordelijk parkeerterrein. Bussen en taxi's staan tijdelijk bij uitgang WPD (westzijde).

Fase 4 - 20 februari tot en met 31 maart:
Werkzaamheden: Aanleggen busperrons en taxistandplaats, stellen banden en aanbrengen van verharding
Omleiding: Bussen en taxi's staan bij uitgang WPD (westzijde).

Verbouwing havenkantoor Nes

Naast de herinrichting van de veerdam ondergaat ook het havenkantoor van Wagenborg Passagiersdiensten in Nes een verbouwing. Wagenborg start deze werkzaamheden op 27 februari op en op 21 mei wordt het havenkantoor door de aannemer opgeleverd.

Er komt een tijdelijke voorziening voor de afhandeling van reserveringen en het geven van informatie aan passagiers. Aan de westzijde van het havenkantoor zal een tijdelijke wachtruimte worden geplaatst. Deze tent wordt voorzien van verlichting, verwarming en banken.

De geplande werkzaamheden van Wagenborg zullen zo veel mogelijk aansluiten op de herinrichting van de veerdam worden uitgevoerd. Nadere informatie kunt u verkrijgen bij Wagenborg.

Actuele informatie

Ter plaatse informeren we u via bebording over de actuele situatie. We verzoeken u de aanwijzingen op de borden te volgen. Verder kunt u ons via twitter en facebook volgen voor actuele informatie. Wilt u meer weten over de werkzaamheden? Dan kunt u contact opnemen met Henk Stuurman via telefoonnummer (0519) 555 555.