Eerste besmetting op Ameland vastgesteld

15 april 2020

Op Ameland is voor het eerst een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat maakte burgemeester Leo Pieter Stoel op woensdag 15 april bekend. De patiënt woont elders in Nederland en was op bezoek bij een familielid. De patiënt is op dinsdag 14 april met de aangepaste boot van Veltman naar de wal gebracht en verblijft in het ziekenhuis. De directe omgeving van de patiënt is geïnformeerd en de gebruikelijke maatregelen zijn genomen.

“We wisten allemaal dat het virus Ameland niet zou overslaan”, zegt burgemeester Leo Pieter Stoel. “Het was een kwestie van tijd dat het hier ook de kop zou opsteken. Toch is dit nieuws voor iedereen op het eiland een schok. Ik wens de patiënt sterkte en beterschap. Ik leef mee met de familie en spreek de wens uit dat we elkaar zoveel mogelijk helpen en steunen om deze moeilijke periode door te komen.”

GGD Fryslân doet geen mededelingen over de identiteit van de zieke en ook niet over zijn of haar verblijfplaats op Ameland. Voor Amelanders is die informatie ook niet relevant; de kans is groot dat er op het eiland ook andere besmettingsbronnen zijn. Iedereen moet dus sowieso de landelijke maatregelen in acht nemen, zegt burgemeester Stoel. “Houd ten minste 1,5 meter afstand tot ieder niet-gezinslid. Doe dat thuis, maar ook op straat en in de supermarkt. Ga niet met meer dan twee mensen bij elkaar zitten en blijf bij koorts en verkoudheid in het gezin thuis. Alleen samen krijgen we corona onder controle.”