Herinrichting veerdam Ameland

Veerdam

De gemeente Ameland heeft al geruime tijd plannen voor een nieuwe herinrichting van de veerdam. Met het vaststellen van de beheersituatie (eigendomsverdeling) van het terrein per 1 januari 2017 en de werkzaamheden van Rijkswaterstaat op de veerdam is het nu een uitgelezen moment om de toegangspoort naar Ameland fasegewijs de facelift te geven die het - met het oog op veiligheid, natuurontwikkeling en de te verwachten bezoekersstromen - nodig heeft en ook verdient. We willen een goede bereikbaarheid van de haven waarborgen en inzetten op een kwalitatieve en logistieke verbetering van de veerdam, jachthaven en de entree van Ameland.

Werkzaamheden

Eind januari zijn we gestart met de herinrichting van de veerdam in Nes. De werkzaamheden hebben gevolg voor alle verkeer - voetgangers, fietsers, automobilisten en gebruikers van openbaar vervoer - van en naar de veerdam. Het havengebouw in Nes is tijdens de werkzaamheden bereikbaar via een andere route. De borden ter plaatse wijzen u de weg. U dient rekening te houden met een langere reistijd richting de boot en vice versa. De verwachting is dat de werkzaamheden in het voorjaar van 2017 worden afgerond.

De werkzaamheden bestaan onder andere uit het:

  • asfalteren van de toegangsweg;
  • herstraten en opnieuw inrichten parkeerterrein;
  • aanleggen van een voet- en fietspad;
  • aanleggen van busperrons;
  • aanleggen van een taxistandplaats.
Fasering

Fase 1 - 23 januari tot en met 10 februari:
Werkzaamheden: Fiets- en voetgangersgebied opbreken, banden stellen en aanbrengen rode en gele klinkers
Omleiding: Fietsers en voetgangers kunnen gebruik maken van meest westelijk gelegen opstelstrook voor auto's

Fase 2 - 23 januari tot en met 22 februari:
Werkzaamheden: Parkeerterrein voor lang parkeren opbreken, banden stellen en klinkers aanbrengen
Omleiding: Parkeren op zuidelijk gelegen parkeerterrein (kort parkeren), nu ook voor lang parkeren.

Fase 3 - 13 februari tot en met 10 maart: (let op: dit wordt vanwege winterse weersomstandigheden twee weken uitgesteld)
Werkzaamheden: Parkeerterrein kort parkeren opbreken, banden stellen en klinkers aanbrengen. Noordelijke drie busperrons opbreken.
Omleiding: Parkeren op noordelijk parkeerterrein. Bussen kunnen op overige perrons staan.

Fase 4 - 6 maart tot en met 31 maart: (let op: dit wordt vanwege winterse weersomstandigheden twee weken uitgesteld)
Werkzaamheden: Aanleggen busperrons en taxistandplaats, stellen banden en aanbrengen van verharding
Omleiding: Bussen parkeren aan de westzijde langs het hek van Wagenborg-terrein. Taxi's op meest westelijk gelegen opstelstrook voor auto's.

Fietsers en voetgangers

De eerste werkzaamheden vinden plaats op de toegang voor fietsers/voetgangers en het parkeerdeel ‘lang parkeren’. In de afbeelding is dit gebied in het rood weergegeven. Fietsers en voetgangers van en naar de boot kunnen gebruik maken van de opstelstrook aan de westzijde (baan 7). In de afbeelding is deze route in het groen weergegeven.

Parkeren

Het parkeerterrein is niet geheel toegankelijk. Het deel 'lang parkeren' is afgesloten. Automobilisten kunnen hun auto - voor zowel lang parkeren als kort parkeren - parkeren in het blauwe gebied op de afbeelding (op het parkeerterrein bij kort parkeren).

Bussen en taxi's

De instapplaats van de bussen en de standplaatsen van de taxi's bevinden zich tijdelijk op een andere locatie.

Verbouwing havenkantoor Nes

Naast de herinrichting van de veerdam ondergaat ook het havenkantoor van Wagenborg Passagiersdiensten in Nes een verbouwing. Wagenborg start deze werkzaamheden op 27 februari op en op 21 mei wordt het havenkantoor door de aannemer opgeleverd.

Er komt een tijdelijke voorziening voor de afhandeling van reserveringen en het geven van informatie aan passagiers. Aan de westzijde van het havenkantoor zal een tijdelijke wachtruimte worden geplaatst. Deze tent wordt voorzien van verlichting, verwarming en banken.

De geplande werkzaamheden van Wagenborg zullen zo veel mogelijk aansluiten op de herinrichting van de veerdam worden uitgevoerd. Nadere informatie kunt u verkrijgen bij Wagenborg.

Actuele informatie

Ter plaatse informeren we u via bebording over de actuele situatie. We verzoeken u de aanwijzingen op de borden te volgen. Wilt u meer weten over de werkzaamheden? Dan kunt u contact opnemen met Henk Stuurman via telefoonnummer (0519) 555 555.